Barve in njihov pomen

Ker trenutno pišem seminarsko nalogo za psihologijo z naslovom Kako barve vplivajo na človekovo počutje, in se mi je pri pisanju zataknilo, bom danes pisala tudi tukaj o tem (z namenom, da prebrodim to miselno blokado).

Barve so elektromagnetno valovanje različnih dolžin in frekvenc. Človek lahko s prostim očesom zazna barve svetlobnega spektra v razponu od 350 do okoli 750 THz. Zaznavanje barv je za človeka bolj intenzivno kot zaznavanje naprimer oblik, saj barve predmetu dodajo neko čustveno vrednost.

Človek barve zaznava in se z njimi tudi zlahka izrža, saj ima vsaka barva močno simboliko, ki se skozi kulture lahko spreminja. Poganske kulture so simboliko barv uporabljale pri obredih, indijanci za metaforiko, v azijskih kulturah pa so barve nosile skriti pomen. Tako da so morali vedeti katero bravo je pametno uporabiti v določeni situaciji vsakdanjega življenja.
Barvna psihologija je obstranska znanost, ki se ukvarja s simboliko barve in njenim vplivom na človeka. Tako ima vsaka barva svoj pomen, ki ga ponavadi izluščimo z asociacijami. Tako je naprimer rumena barva, ki spominja na sonce, barva veselja, sreče pa tudi moči, rdeča barva jeze, ljubosumja, pa tudi ljubezni, zelena barva miru, modra modrosti, bela čistosti, črna barva žalovanja in tako naprej.
Za človeka ima barva posebno moč, saj lahko močno vpliva na razpoloženje. Tako barve uporabljajo v feng-šui-ju, v modi, v alternativni medicini,…

Zame je najbolj zanimiva uporaba barve v feng-šu-ju in alternativni medicini.
Feng-šui je starodavna kitajska veščina (kitajska metafizika) o urejanju notranjih in zunanjih prostorov tako, da je pretok energije Qi (življenska energija) čim boljši. To lahko poleg premikanja pohištva dosežemo tudi z uporabo različne barve za posamezen prostor, glede na to v katerem nadstropju živimo, kakšna je lega stanovanja in kaj od določenega prostora želimo. Predpostavimo, da je naše stanovanje v pritličju in da je njegova lega taka, da je prostor dokaj svetel. V takem stanovanju bi, za jedilni prostor naprimer, bila primerna kakšna stena v zeleni barvi, saj le-ta pomaga pri prebavi, v spalnici rožnata, ki je barva ljubezni, v dnevnem prostoru rdeča ali rjava, ker dajeta občutek domačnosti, kopalnica pa modra, ker je le-ta barva zaupanja in varnosti. Mimogrede pa naj omenim, da ni priporočljivo prebarvati vseh sten v stanovanju. Kakšna naj ostane tudi bela.

Kar pa se tiče alternativne medicine, bi tukaj rada povdarila predvsem vpliv barve na človekovo energijsko telo (aura). Energijsko telo nastane z vrtenjem vseh energetskih centrov (čaker). Čakre so razporejene po hrbtenici, od mednožja pa do temena glave, po sistemu kot ga ima mavrica. Blokada posamezne čakre ima negativen vpliv na človeka, kar lahko “pozdravimo” z barvami (Kromoterapija). Tako naprimer lahko, če ugotovimo, da nam ne deluje pravilno rdeča čakra, nosimo več rdečih oblačil, če ne deluje pravilno zelena čakra, se odpravimo na sprehod v naravo, rumena, gremo na sonce,…

“Barve, kot poteze, sledijo spremembam čustev.” –P.Picasso

Barve človeka spremljajo že od samega začetka in svet si je nemogoče predstavljati brez njih. Občudujmo jih in jih uporabljajmo v svoje dobro.

Z Ljubeznijo;
(Ni)Si

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *