Nezaželjeno čustvo

Grozeča, strašljiva, nevarna, omejujoča, nezaželjenja. Jeza je nekaj, čemur nihče ne podleže rad.
Zadnje čase jo pogosto čutim in ker sem v stanju razreševanja svojih preteklih travm in sedanjih nezaželjenih vzorcev, sem v stanju raziskovanja lastne jeze in njenih vplivov na moje življenje.

Prvi spomin na mojo lastno jezo gre nekako takole. Zunaj je mrak, starša sta na sedežni, jaz sedim pri TV omarici in v meni vre. Kadi se mi iz ušes. Obraz je spačen, besede bruhajo iz mene. Čutim jezo v konici prstov in vidim starša na sedežni. Še posebej vidim svojega očeta. Ta se na neki točki začne smejati, popade me žalost, solze. To je vse. To je celoten spomin, ki ga imam na jezo. Je pa ključen za nadaljno raziskovanje.

Namreč, šele nekaj let po rojstvu svojega prvega otroka sem ugotovila en razlog moje konstantne žalosti ob neljubih dogodkih. Ob dogodkih na primer, ko je moj mož naredil kaj kar me je iztirilo. Žalost, solze in jok so bile vedno prisotne in so bile ventil za moje počutje. S solzami sem skušala razbremeniti dogajanje v sebi, pa to nikoli ni bilo uspešno, ker žalost v resnici ni bilo primarno čustvo, ki se je takrat v meni dogajalo. Bila je samo jeza v kamuflirani obliki. Zato so te solze po navadi trajale tako dolgo. Zato je ta žalost vztrajala in vztrajala. Ker moje primarno, resnično situaciji primerno čustvo ni bilo izraženo. Prav spominjam se trenutka, ko sem povezala svojo “žalost” s tem spominom iz otroštva.

Predstavljam si, da nas je ogromno takih, ki smo živeli v družini kjer je jeza veljala za prepovedano čustvo, še bolj kot žalost. Odrasli smo naučeni, da se jeze ne izraža, da se jo potlači in ignorira dokler pač ne gre kamorkoli že. Ponavadi v depresijo, anksioznost, odvisnost,… Tisti, ki smo imeli to srečo, da smo na neki točki to ugotovili smo se znašli v situaciji z željo, da se mogoče pa le naučimo to jezo izražati na dejaven način, ven iz telesa. In na začetku (včasih tudi še zdaj) je bila ta jeza le izražena. Samo dovolili smo si, da jo damo ven, ker je pač dovolj tlačenja in pretvarjanja in svinjanja po lastnem telesu samo zato, da bi veljal za “spodobnega človeka”. Šele po tem se prikaže opcija sposobnosti, da to jezo izražamo na manj destruktiven način. Tega se zdaj učim in to želim naučiti tudi svoje otroke.

Za primer bi delila z vami nedavni moj intuitivni način spopadanja z jezo. Začelo se je z dretjem, kar je moj go-to način izražanja. Tisti primarni, živalski, nezavedni način odpiranja ventilov. Tisti destruktivni način. No, tisti večer, ko se je to zgodilo, je na neki točki v meni nekaj kliknilo in v trenutku sem svoj ton umirila do mrtvo hladnega in naznanila, da grem zdaj ven. Vzela sem zvezek, svinčnik, tobak in vžigalnik in odkorakala v temno noč. Začela sem samo hoditi. Hitro, ihtavo, odločo. Samo hodila sem naprej, naprej, naprej po poti in dovolila, da se jeza začne dvigovati po mojem telesu gor, dokler ni prišla do grla. Takrat sem se začela dret kot žival. Drla sem se, da me je že bolelo grlo in da so najbrž vse živali ob poti v tem mojem ljubem gozdu zbežale na varno v svoja zavetja. Drla sem se še in še, stresala roke in skakala in trdno hodila naprej. Drla sem se še malo in preklinjala na vse možne načine, dokler se v meni ni pojavil nek spomin iz otroštva, ki mi je odprl rano neslišanosti (ki je bila mimogrede razlog za mojo jezo) in takrat sem začela hlipati in govoriti sama sebi. Med tem sem prišla na vrh griča, do moje ljube cerkve, bele neveste Svete Trojice, kjer sem se usedla na tla. Tam sem začela pisati v zvezek. Pisala sem z velikimi črkami, kracala eno čez drugo vse kar sem čutila. Vse kar nisem povedala pa sem želela. Vse razloge moje jeze in vso razočaranje sem napisala na en sam list papirja iz svojega zvezka. (Ja, vmes sem imela dovolj razsodnosti, da sem ugotovila, da mi je škoda porabe večih strani za nekaj kar rabim samo izlit) Ko sem čutila, da sem dala ven vse sem list iztrgala iz zvezka, ga razcefrala na drobne koščke in jih ritualno vrgla v zrak, da se razkrojijo. To je bilo to. Potem sem ustala, prižgala čik in šla domov. Šla sem pod tuš in v spalnico brat knjigo in nisem čutila nikakršne potrebe po pogrevanju prepira ( za razliko od situacij kjer jeze ne izrazim na podoben način in želim notranje zadoščenje doseči na tak način, da silim in silim in se vračam in pogrevam, dokler ne pride do sekundarne jeze, žalosti). Počutila sem se ponosno, zrelo (smešno,ja) in odgovorno. Uspelo mi je.

Naši otroci so tisti, ki bodo največ odnesli od dejstva, da se znamo soočiti z lastno jezo. Zato, ker če se znamo soočiti z lastno jezo in jo na neškodljiv način izraziti, bomo lahko izražanje jeze dovoljevali tudi njim. Kar je nujno pomembno za zdrav razvoj človeka. (Obstaja mnogo raziskav o tem kako potlačena jeza škodi ne samo na psihičnem nivoju ampak dejansko načne in včasih pokonča tudi fizično telo; rak, infarkt, želodčne razjede,…) Starši, ki jeze ne dovoljujejo pri sebi, je tudi pri otroku ne morejo prenašati. Otrokova jeza v njih sproži (trigger) obrambne mehanizme, ki škodijo otrokovemu nadaljnemu razvoju. Obrambni mehanizem mojega očeta na primer je, da se smeji vsem resnim zadevam. Ta obrambni mehanizem je meni kot otroku odvzel varen prostor za izražanje čustev, kar je posledično v moje življenje prineslo občutek ne-varnosti, ne slišanosti in v končni fazi razvrednotenje. Sama se zato trudim, da jeze svojih otrok ne ustavljam, ne tlačim in ne preusmerjam. Trudim se, da jo usmerjam, da ji dovolim da se izrazi. Trudim se ostati zraven in držati ta mehurček varnosti, dokler izbruha ni konec in jeza pojenja. V resnici to s takim pristopom res ne traja dolgo, je pa lahko neznosno težko, če sam sebi še vedno ne dovoliš izraziti svoje jeze. Moj mož na primer tega ni sposoben. On otrokove jeze pač ne more prenašati, ker ga še vedno tako zelo trigira, jemlje si jo osebno. Pa tega ne pišem, da bi ga blatila ampak zato, ker je pomembno, da se zavedamo da tuja jeza NIMA VEZE Z NAMI! Tuja jeza (pa čeprav ste razlog zanjo morda vi) je čustvo, ki ga doživlja oseba nasproti vas. In ko ste sposobni v danem trenutku ločiti med sabo in osebo nasproti vas, med lastnimi čustvi in čustvi drugih, takrat lahko držite varen prostor za oba. (Tukaj se nanašam predvsem na otroke, ker oni pač niso sposobni iz nič samoregulirati tako močnih čustev. V primeru odrasle osebe ni nujno, da ostanete zraven in tvorite ta varen prostor, če oseba meče jezo na vas. To sem se (se še vedno učim) naučila od svojega moža, ki se ponavadi odmika ob moji jezi in me sili, da se z njo soočam sama; saj sem odrasla)

Jeza je primarno čustvo in nujno je, da se ga naučimo izraziti. Za to obstaja veliko tehik in celo tečajev ampak najbolj pomembno od vseh načinov je to, da si to sploh dovolite. Rada bi poudarila, da je izražanje jeze nujno potrebno za zdravje telesa in duha in čas je, da se tehnik naučimo vsi. En primer sem vam opisala zgoraj. Lahko pa tudi greste poskusit ostale načine, ki jih priporočajo ljudje, na primer kričanje v blazino, boksanje, trganje papirja,… Potrebujete nekaj aktivnega, nekaj intenzivnega. Ker jeza to je. Intenzivno goreče čustvo, ki vre, vre in vre in vzkipi čez rob, če ognja ne ugasnemo. To zadnje bi svetu prihranilo mnogo bolečin, napadov, smrti in ločitev.

Kako se vi spopadate z jezo? Imate v glavi kakšen podoben trenutek kjer se vam je zdelo, da ste res uspešno izrazili to goreče čustvo? Vabim vas, da svoja doživetjain ideje zapišete v komentar.

Hvala za branje in sodelovanje.

Z Ljubeznijo;

Nina

3 thoughts on “Nezaželjeno čustvo

 1. Добрый вечер!
  Хотим предложить лучшие прогоны, чтобы “убить” сайт конкурента. Стоимость: от 7 000 рублей.
  – Стопроцентный результат. Сайты ваших конкурентов “умрут”.
  – Предельно возможное количество отрицательных фитбеков.
  – Наша специфическая база – выжимка самых сильных площадок из 10 000 000 ресурсов (вирусных, спамных, порно и тому подобных). Действует безотказно.
  – Прогон осуществляем сразу с 4 мощных серверов.
  – Отправка активационных ссылок на официальный e-mail.
  – Выполнение на протяжении 40-240 часов круглыми сутками. Можем растянуть по времени сколько угодно.
  – Прогоняем с запретными ключами.
  – При 2-ух заказах – выгодные бонусы.

  Стоимость услуги 7000 рублей
  Полная отчётность.
  Оплата: Киви, Яндекс.Деньги, Bitcoin, Visa, MasterCard…

  Телегрм: @exrumer
  Skype: Loves.Ltd
  https://xrumer.cc/
  Только эти!
  А тАкож Работаем со Студиями!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja