Kdo so doule in kaj počnejo

Zadnje čase se po socialnih omrežjih in medijih širijo napačne informacije o doulah in zato so ženske zmedene. Niso prepričane, če bi res rade imele ob sebi doulo, kdo sploh so in kaj počnejo. V ta namen, sem za vas pripravila nekaj najbolj pogostih vprašanj.

KDO JE DOULA?

Doula je v samem pomenu besede “ženska, ki služi”. Danes ta izraz uporabljamo za ženske, izučene o procesu nosečnosti, poroda in zgodnjega starševstva, ki materi ( in družini) pomagajo pri tem pomembnem prehodu v življenju. Doula je lahko vsaka ženska, ki čuti v sebi, da bi bila dobra in ljubeča, sočutna opora v tem procesu. Doule niso babice in niso medicinsko osebje, zato pa je vaša doula lahko tudi vaša najboljša prijateljica, če jo čutite, da bi lahko bila najbolj primerna opora za vas. V Sloveniji še nimamo uradno zapisanih smernic in poklic doule uradno še ni na seznamu poklicev, zato je dejavnost še precej neregulirana. To pomeni, da morate biti pri izbiri doule pozorni na nekaj stvari, o katerih bom pisala kasneje.

KAJ DELA DOULA?

Doula je porodna spremljevalka. Spremlja žensko (in njenega partnerja) v času nosečnosti, poroda in zgodnjega poporodnega obdobja. Njena naloga je, da nosečnico pripravi na porod s pomočjo podajanja relavantnih informacij, pogovorov, načrtovanja poroda, načrtovanja poporodnega obdobja in povezovanja s partnerjem. Doula vas v času poroda spremlja v porodni sobi in je tam neprekinjeno. Njena naloga v porodni sobi je, da vas spomni na vaše porodne želje, da vas spomni na informirano izbiro, da vam predlaga različne porodne položaje, da vam nudi različne oblike nefarmakološkega lajšanja bolečin, da vam nudi hrano in pijačo, z vami predihuje popadke in vas na splošno bodri in podpira, ko vas porodni proces odnese. Doula ni medicinsko osebje, zatorej ne izvaja nobenih medicinskih postopkov.

ZAKAJ BI POTREBOVALI DOULO, ČE IMATE PARTNERJA?

To vprašanje je zelo pomembno, ker je to eden izmed bolj pogostih razlogov zakaj se ženska za prisotnost doule ne odloči. Partnerji so zelo pomemben del poroda in doula ni tukaj, da bi na kakršen koli način nadomestila partnerja. Je pa v človeški naravi, da moški poskrbi za varnost v družini in ščiti svojo žensko, zato se včasih zgodi, da ga celoten proces poroda malo iztiri. Moški se lahko, medtem ko vi čutite popadke in vam je vse skupaj precej nelagodno, na nek način prestraši in v njem se sproži potreba po tem, da bi vas rešil. Takrat je prisotnost doule zelo koristna, saj lahko prav ona pomaga partnerju, da se vrne nazaj v obliko podpore, ki jo od njega potrebujete. Pogosto se zgodi, da doula začne s prijemi za lajšanje porodnih bolečin, potem pa pobudo prevzame partner. Prav tako določeni načini lajšanja bolečin zahtevajo od porodnega spremljevalca veliko truda in je odlično, če se pri tem lahko z doulo menjavata.  Poleg tega je pomembno omeniti tudi to, da imajo porodi različna trajanja in v kolikor sta pri porodu prisotna tako partner kot doula, si lahko partner vzame vmes nekaj minutni odmor, brez da bi vas pustil samo. Doule niso na enak način čustveno vpletene med porodnico in njenega partnerja in zato lažje ohranijo mirno glavo, ko je treba sprejemati razne odločitve in vas takrat spomnijo na možnost informirane odločitve in trenutka za razmislek. Prav tako so lahko doule koristne pri vzpostavljanju korektne komunikacije med parom in zdravstvenim osebjem. Še pred porodom pa doula lahko poskrbi, da se med partnerjema razrešijo morebitni strahovi, težave in se tako vzpostavi bolj sproščen in zaupanja poln odnos, ki je za lepo nadaljevanje nosečnosti, poroda in poporodnega obdobja zelo pomemben. Doule ne zamenjajo partnerja in partner ne more popolnoma zamenjati doule.

KAKŠNA JE CENA DOULE IN KAJ TA ZAJEMA?

Cena se giblje okoli tisoč evrov in zajema vsaj 3 srečanja pred porodom, spremljanje med porodom v celotnem času poroda in vsaj dva obiska po porodu. Cena se zdi visoka ampak večino doul je pripravljena na dogovor o na primer obročnem plačevanju. Doula je po navadi opremljena z raznimi pripomočki, ki vam jih lahko ponudi (na primer rebozo trak, masažne žogice, mrzle/hladne obkladke, piškote za laktacijo, razne literature, rehidracijski napitek,…). Srečanja niso omejena časovno ampak terminsko, torej eno srečanje lahko traja pol ure ali pa vse tja do tri, odvisno od vaše potrebe. Potni stroški niso všteti v ceno.

KAKO IZGLEDA “DOULA PAKET”?

Srečanja pred porodom so namenjena spoznavanju, razlagi porodnega procesa, pogovoru o morebitnih težavah, svetovanju o prehrani, gibanju, potrebnih pripomočkih,… Na srečanjih v nosečnosti se tudi pripravi porodni načrt, ki je skrbno zastavljen glede na želje porodnice in njenega partnerja. Srečanja v nosečnosti so za pripravo na porod in poporodno obdobje, tako fizično kot čustveno in duševno.

Med porodom doula pride, ko jo vi pokličete. O tem kdaj je pravi trenutek za klic se dogovorite že v nosečnosti. Doula je med celotnim porodom ves čas prisotna in vam nudi oporo na vseh področjih. Doula lahko ostane z vami tudi tri ure po porodu. V primeru carskega reza je v večini porodnišnicah, kjer sodelujejo z doulami, dovoljeno, da doula počaka s partnerjem (ali sama, odvisno od porodnišnice) v porodni sobi, kamor potem prinesejo novorojenčka, da oskrbijo mater. V tem primeru doula pomaga novemu očku, da vzpostavi stik z novorojenčkom. Mu pomaga pri stiku “koža na kožo” in se z njim pogovori o morebitnih stiskah, ki jih je doživel.

V poporodnem obdobju doula pride k vam domov, da vam pomaga pri prvih dneh z dojenčkom. Lahko vam pomaga pri vzpostavljanju dojenja, previjanju in oblačenju in z vami podebatira o vaši porodni izkušnji, odgovori na vprašanja. Doule pa tudi pomagajo pri gospodinjstvu (oziroma bolj natančno prevzamejo gospodinjske naloge v času, ko so pri vas), vam kaj pospravijo, obesijo perilo, skuhajo kosilo, postrežejo s čajom ali kompotom. Prav tako lahko ven odpeljejo vašega psa ali pa zabavajo vaše starejše otroke in popazijo malega, da greste vi lahko pod tuš ali pa počivati. Tudi te obiski niso omejeni na eno uro ampak po vaši potrebi, po navadi do tri ure, ko je čas za odhod (po starem pregovoru). Tukaj bi rada dodala, da sem med raziskovanjem izvedela, da ženske izražajo željo po večjem obsegu obiskov v poporodnem obdobju. Tudi sama se strinjam, da bi ženske potrebovale več kot dva, tri obiske v zgodnjem obdobju po porodu, verjetno do konca četrtega trimesečja. Seveda smo doule odzivne in pripravljenje pomagati tudi kasneje, organizirana pa so tudi izobraževanja za nove poporodne doule, ki bodo take vrste poporodno pomoč lahko povečale.

NA KAJ MORATE BITI POZORNI PRI IZBIRI DOULE?
Po navadi doule nudijo informativno srečanje zastonj, da se spoznate in sploh začutite, da je to prava oseba za vas. Izkoristite to srečanje in doulo sprašujte in začutite. Vprašanja, ki vam bodo pomagala pri odločitvi so lahko na primer kdaj je opravila izobraževanje (in kje), koliko porodov je spremljala, koliko parov je spremljala, kakšna so njena dodatna znanja, katere knjige vam priporoča, koliko nosečnic, ki imajo rok v istem mesecu kot vi ima trenutno v obravnavi, ali vam za sodelovanje izda pisno pogodbo, ali lahko njeno delo plačate po obrokih, katero porodnišnico vam priporoča, kako se razume z medicinskim osebjem,… Morda pa greste lahko tudi globlje. Pomembno je to, da se ne zadržujete z vprašanji in resnično vprašate vse kar vas zanima, zgornja vprašanja so vam lahko v pomoč. Poleg tega vam mora doula tudi “pasati”. Energijsko se morata ujemati, ob njej se morate počutiti sproščeno in pripravljeni biti goli, dobesedno. Ob njej se morate počutiti spoštovano in razumljeno, čuteno. Tako vi kot vaš partner. V kolikor na katerikoli točki začutite, da ta oseba ni za vas, brez sramu poiščite drugo. Opozarjam samo, da si preberete tudi podpisano pogodbo o sodelovanju, v kolikor jo prejmete in se po potrebi pogovorite.

KAKŠNI SO REZULTATI?

Mnoge raziskave kažejo, da porod s prisotnostjo porodne spremljevalke- doule, kaže pozitivne rezultate v samem izidu poroda. Manj je prerezov presredka, manj potreb po medikaliziranemu porodu manj potreb po farmakoliših oblikah lajšanja bolečin. Zmanjša se možnost carskega reza, poveča se možnost uspešnega dojenja in navezovanja na dojenčka, večje je zaupanje vase in na splošno je porodna izkušnja s prisotnostjo doule bolj izpolnjujoča, lepša in zelo redko travmatična. Ženske se po porodu počutijo močne, podprte in varne. Prav tako je manjša verjetnost za pojav poporodne depresije in anksioznosti.

KJE V SLOVENIJI JE MED PORODOM DOVOLJENA PRISOTNOST DOULE IN PARTNERJA?

Za to vprašanje sem pisala vsem slovenskim porodnišnicam, štirinajst jih imamo. Na moje vprašanje jih je odgovorila polovica, od tega vse podpirajo prisotnost doule, razen ene, ki z odgovorom dejansko ni odgovorila. Odpisale so porodnišnice:

Slovenj Gradec, ki dovoljujejo prisotnost doule in partnerja, želijo pa, da se jih pred prihodom obvesti o tem

Maribor dovoli prisotnost doule in partnerja samo pod pogojem, da se nosečnica (in partner) pred tem oglasita na individualnem razgovoru z babico, poleg tega pa poudarjajo pomembnost doule v poporodnem obdobju, ko je konec očetovskega dopusta

Jesenice, ki poudarjajo, da ima lahko nosečnica s seboj na porodu dve spremljevalni osebi po njeni želji

Celje 

Trbovlje

Ptuj

Zgoraj naštete porodnišnice dovolijo prisotnost doule in partnerja pri vaginalnem porodu, pri carskem rezu pa ali samo eno osebo ali pa nobene. Razlog za to so higiena in večje število ljudi v operacijski sobi. Velja pa, da otroka po carskem rezu prenesejo v drugo sobo, kjer se ponavadi vzpostavi stik koža na kožo z očetom, kjer je prisotnost doule dovoljena.

Ostale porodnišnice na vprašanje niso odgovorile. Se pa prav gotovo vse trudijo, da bi bilo za vas in vašega dojenčka kar se da dobro poskrbljeno, zato jih morda lahko na dnevu odprtih vrat ali drugače vprašate še sami.

 

Nosečnost, porod in starševstvo ni mačji kašelj in zato si vsi, ki smo vpleteni v ta proces želimo da bi se počutili močne, zadovoljne in ljubljene. Upam, da sem vam v tem članku razsvetlila kakšno nejasnost. Zaupajte vase in se odločite po lastni presoji.

 

Z Ljubeznijo;

Nina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja