Bolezen RNU

Zelo pogosto sem zasledila izraz “Bolezen rok, nog in ust”, a mu nisem posvečala preveč pozornosti.

Včeraj pa so se sinu po stegnih naredile pikice. Na prvi pogled so izgledale kot začetek vodenih koz, zato sem ga naslednji dan peljala v vrtec. Okoli enajstih pa me kliče vzgojiteljica, naj pridem po sina saj ima verjetno prej omenjeno bolezen.

Gre za virusno obolenje, ki ga povzročajo enterovirusi. Ti živijo v prebavnem traktu. Bolezen rok, nog in ust je izredno nalezljiva bolezen. Prenaša se prek direktnega (blato, slina, sluz iz nosu) in tudi preko indirektnega dotika (igrače, površine, jedilni pribor, brisače,…). Sploh se ne čudim, da jo je dobil, saj se ravno navajava na kahlico, poleg tega pa je trenutno v vrtcu zelo razširjena.

Znaki bolezni so lahko vročina, rdeče pikice po stegnih, na ritki, stopalih in dlaneh. Boleče razjedice po notranjosti ust, mehkem nebu in žrelu. Značilno je tudi povečano slinjenje, bolečine v mišicah in splošno slabo počutje otroka. Pri Marsu so se znaki pojavili v obliki pikic. Včeraj mi je tudi pokazal, da ga boli grlo. Vročine ni imel, se pa zdaj spominjam, da se je v preteklem tednu bolj slinil in bil bolj razdražljiv kot običajno.

Prilagam sliko pikic:

Zdravila ali cepiva za bolezen nimamo, imamo pa zdravila za lajšanje simptomov (npr. boleče žrelo in vročina). Kljub temu, da zdravila ni je obisk pediatra nujen. Načeloma bolezen mine v roku treh do desetih dneh in se redko zakomplicira, zato hospitalizacije niso pogoste. Lahko pa (redko) pride do zapletov v obliki izpadanj nohtov na rokah in nogah (po bolezni zrastejo nazaj), meningitisa (vnetje možganske ovojnice) ali encefalitisa (vnetje možganskega tkiva). Zato je obisk pediatra nujen.

Inkubacijska doba je okoli šest dni, otrok pa je lahko prenašalec še nekaj dni po koncu bolezni. Bolezen se zaključi sama od sebe, ko se posušijo pikice. Do takrat otrok ne sme v vrtec. Priporočljivo je tudi izogibanje drugih javnih površin, kjer bi otrok lahko prenesel virus na druge.

Za preventivo poskrbimo s higieno. Po preoblačenju, po lulanju, pred hranjenjem,… naj si otrok in starš skrbno umijeta roke. Potrebno je tudi očistiti površine katerih se otrok pogosto dotika in igrače. Priporočljivo je zračenje prostorov vsako uro za dve minuti.

Tukaj sem na kup zbrala informacije, ki bi jih mamica morda rada vedela. Srčno verjamem, da bo z Marsom kmalu vse v redu, vam pa želim, da se tej bolezni (čim hitreje) izognete.

Z Ljubeznijo;

(Ni)Si