H20

Včeraj je bil svetovni dan voda.

Nekoč v srednji šoli smo pri geografiji gledali dokumentarni film o vodi. Velike korporacije kot so coca-cola in nestea so v Afriki postavile čistilnico vode. V namene, da bi tisto vodo uporabljali za njihove izdelke. Dejansko so investirali denar v čistilnico vode, a ne za namene prebivalcev. Pa je splošno znano kakšno je tam stanje glede pitne vode.

Več kot 70% Zemlje predstavlja voda. Oceani, reke, morja in jezeri… A od kje potem primankljaj čiste in pitne vode? Ljudje smo postali skozi leta zelo nemarni. V vodo mečemo odpadke in zlivamo čistila. Ni čudno, da je nastal problem. V Delu so pisali, da bo narava sama poskrbela za to. Mi samo lahko malo pomagamo. Kar bo naj bolj efektivno in cenovno ugodno. Da moramo popravljati nekaj kar je bilo perfektno urejeno samo zato ker smo preveč nespametno posegali v to?

Mi da za misliti.

Veste, da ko kupimo dve vodi v plastenki ubistvu plačamo pitno vodo za cel dan? Kar pomislite koliko denarja gre za položnico za vodo vsak mesec in primerjajte s tem koliko stane plastenka vode… V Sloveniji imamo to srečo, da je voda skoraj v vseh krajih in vaseh pitna.

Koliko vode jaz spijem na dan?

Priznam da zelo malo. Spijem slabe tri kozarce vode, kar je veliko manj kot je potrebno za zdravo telo. Preprosto nisem žejna. Oziroma bolje rečeno žeje ne čutim in potem ne pijem. Ob temu dnevu pa sem se odločila, da bom spila vsaj liter in pol vode na dan. Sprva bo to kar zahtevno. A je nujno potrebno, saj vedno večkrat opazim, da imam suhe ustnice, manj energije, zelo malo hodim na wc,… Kar je prvi znak dehidracije. Pa da vidimo kako bo ob tej spremembi reagiralo moje telo.

Koliko vode pa spiješ ti? Jo pogosto kupuješ?

Z Ljubeznijo;

(Ni)Si

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *