“Jaz pa tega ne bi mogla delat”

Postajam socialna oskrbovalka in skupaj s tem tudi pridobivam novo znanje. Bolj kot to novo znanje pa me na nek čuden, rahlo tragičen način veselijo nove izkušnje.

Delam prakso v Notranjih Goricah, DEOS. Preden sem šla tja na prakso, nam je predavateljica govorila, da so bile izkušnje praktikantov zelo različne, odvisno pač od tega, na koga so naleteli. Nekateri na praksi, ki je sicer že tako kratka, nisi dobili prav nobene izkušnje. Vse kar so počeli je to, da so kdaj kakšnega na vozičku odpeljali na zrak ali pa so le postiljali postelje.

Moja izkušnja je pravo nasprotje. Že prvi dan prakse sem prišla pod okrilje čudovite medicinske sestre, ki je v ta center prišla sicer pred kratkim, a je prej več kot pet let delala nekje drugje, z dementnimi. Mislim, da je takoj začutila moj zagon in željo po dejanaskem delu in tako mi je vse to tudi omogočila.

Prva oskrbovanka, ki sem jo spoznala, mi je segla do srca. Ob njej sem se začela resnično zavedati kako hitro minljivo je življenje in kako utrujeno in izmozgano z leti postane človeško telo. Gospa, ki sem jo kot prvo od vseh oskrbovala, je bila nekdo, ki mi je še dodatno stresel tla pod nogami. Njeno telo je bilo tako šibko, da ni uspela dvigniti niti glave. Njene okončine tako tanke, praktično samo kost in koža. Njene oči medle, kakor da v njih počasi usiha življenje. A bila je tako lepa. Resnično lepa je bila.

Nisem si predstavljala, da bom to doživela. Med teoretičnimi pripravami na poklic sem si le težko predstavljala, da bom lahko človeka brez problemov negovala. Predvsem pri menjanju plenic in opravljanju anugenitalne nege. Saj sem že menjala plenice, seveda, saj imam sama doma otroka, ki je od prvega trenutka potreboval celotno mojo pomoč za preživetje. A predstavljala sem si, da bo s starejšimi drugače. Da se mi bo stvar gravžala, da mi bo šlo na bruhanje ob pogledu na staro razvlečeno kožo in nevzdrževane zobe. Pa mi ni.

Ljudje, ki so se pogovarjali z mano o tem in niso v tem “fohu”, so začudeni in vedno komentirajo v smislu “jaz pa tega ne bi mogla delat” in jim verjamem. Različni smo si. Meni osebno človeško življenje veliko pomeni in šele zdaj, ko sem  videla kako resnično pomembno delo me čaka, mi je prav malo mar za vse izločke.

Ljudje potrebujejo našo pomoč. Že tisti, ki imajo še ogromno življenske in fizične energije jo potrebujejo. Kaj šele tisti, ki jim je primankuje. Potrebujejo nežno roko in razumevajoč pogled, ki jim daje toplino v njihovih štetih dneh. To sem odkrila prav s to gospo.

Nekateri stari lahko jedo sami, drugi pa za to potrebujejo našo pomoč. Preprosto nimajo niti toliko moči več, da bi si nesli žlico k ustom. Vsak premik jih boli in požiranje je oteženo zaradi primankovanja sline. Prav to se je dogajalo te gospe, zato jo je hranila moja mentorica. Gospa je resnično težko požirala in na neki točki se ji je zataknilo. Nikakor se ni uspela izkašljati, zato je sestra presodila, da je najbolj pametno z aspiratorjem posrkati ven kar se ji je zataknilo. Lahko si predstavljate kako grozen občutek je, ko si popolnoma nepremičen in brez moči in ti nekdo s cevko rine nekam tja globoko v usta. Že če si s krtačko preveč globoko sežem, mi gre na bruhanje. V tistem trenutku, ko ji je medicinska sestra to delala, sem sama stala ob njeni glavi in jo opazovala. To žensko brez mišic, maščobe in moči. V tistem trenutku sem si zaželela, da bi vedela kako pomembna je ona. Kako pomembno je njeno življenje in to, da jo čutim. Resnično sem jo. Položila sem dlan na njeno lice, kjer so ji od muk tekle solze in ona je lice stisnila ob mojo dlan kot majhen otrok, ki potrebuje in ljubi bližino in toplino dlani svoje mame. V tistem trenutku me je presekalo nekje globoko v notranjosti in ljubezen do življenja je splavala skozi celotno moje telo. To ljubezen sem delila z njo.

Po tem trenutku v moji praksi sem še bolj začutila svojo nalogo v tem delu. Zato mi menjanje plenic in umivanje ne dela problemov. Zaradi hvaležnosti in življenja.

Z Ljubeznijo;

(Ni)Si

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *