Kaj gre z roko v roki z Ljubeznijo?

Kaj se zgodi po nekaj letih zveze? Ja, zaljubljenost mine in za odnos je treba skrbeti. Ljubezen s tem raste in tako dalje. Ampak kaj se dejansko zgodi? Vsi poznamo prejšne besede, nekako razumemo zakaj gre.

Ko zaljubljenost mine, se srečate s popolnoma novim človekom. Vaš najdražji kar na enkrat nosi lastnosti, ki jih prej niti opazili niste. Vse to rešite s sprejemanjem po svojih najboljših močeh, ker ljubezen, a kmalu se začne še ena nova preizkušnja.

Kaj se še zgodi?
Če s partnerjem živita skupaj, lahko kar naenkrat oseba, do katere sicer čutite ljubezen, postane le še – no, ja – oseba. Zdi se popolnoma naravno, da je tam. Zdi se edino logično, da vas ima rada in bi za vas naredila vse. To postane že tako samoumevno, da tega sploh ne znate ceniti in počasi ob hitrem tempu življenja pozabite na pomembno točko na poti Ljubezni.

Zdaj pa še to… Katero?

Spoštovanje. Mislim, da so se časi v zadnjih dvajsetih letih precej spremenili. Včasih so vsi vedeli kaj je to spoštovanje, danes le redko kateri mladostnik dejansko razume in uporablja to sposobnost. Nekako mi je jasno, da se je to zgodilo, saj se še dobro spominjam svojih občutkov ob srečanju s to besedo. Na primer to, da si bil kot otrok enostavno dolžan spoštovati starejše osebe. Zakaj? Ker je dlje časa na Zemlji? Ker si ti otrok? Ker ima sive lase? Ker “več ve”? Zakaj neki? Ta oseba ni meni osebno pokazala prav nič in čisto nič, zaradi česar bi bila zame spoštovanja vredna. Bi jo morala spoštovati le zato, ker tako velijo drugi? Morda preprosto zato, ker obstaja?
-Ni logično. Je pa logična reakcija na to naslednja; Če naj bi spoštovali ljudi kar tako, brez da bi vedeli zakaj, potem je edino logično, da v resnici sploh ne bomo zares spoštovali nikogar, mar ne? Potem pa se znajdemo v odnosu, kjer ni (več) spoštovanja. Naj bo to katerekoli vrste odnos, v vsaki obliki bi lahko našli primer. Učenci ne spoštujejo več učiteljev, ker niso tako neumni, da bi v nebo dvigovali nekoga, ki ne ve zakaj je še za katedrom. Delavec nima spoštovanja do šefa, ker ta njegovega dela ne ceni pa čeprav je ravno njegovo delo eden izmed močnejših faktorjev za rast podjetja.

Z leti, tempom, družino in obveznostjo postane partner že čisto samoumeven in posledično pozabimo na to, za kaj vse se trudi. Kaj vse naredi, da bi vam bilo lepo, da bi se počutili ljubljene, vredne, zadovoljne. Pozabimo na to, da je dejansko spoštovanja vredna oseba, zato ker sami nosimo en kup občutkov, ki jih prinese naglica in lastna osebna rast. Pa je pomembno, da spoštovanje tudi kažemo in resnično ne vzame preveč časa, le opomniti se moramo.

Ko smo sposobni izkazati spoštovanje človeku, mu s tem izkažemo podporo, nanj smo ponosni. Ko izkažemo spoštovanje človeku, mu dodamo vrednost, ki jo nosi za nas in tudi zase. Ko izkažemo spoštovanje človeku, prestopimo svoje lastne meje razumevanja te čudne besede, katere pomen so iznakazile starejše generacije. Samo tako, da resnično izkažemo spoštovanje tistemu, za katerega menimo, da si to zasluži, bomo lahko naslednje generacije naučili kaj to je.

Koga pa ti spoštuješ? Jim to daš dovolj dobro vedeti?

Z Ljubeznijo;

(Ni)Si

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *