Kaj s svojim govorom sporočamo

Svojim otrokom

Že nekaj časa nazaj smo se srečali z novo stopnjo razvoja. Odkar Mars govori tudi, vse več razume.  Razume tudi namen stavkom, postavitev besed,…

Znašla sem se na točki, kjer nisem več vedela kako naj postopam, ker je preprosto za vsako stvar naredil po svoje. Ob enem pa se je zgodila še sprememba rutine, ki na našega kozoroga zelo vpliva.

Res sem se spraševala, ogromno. Večkrat je prišlo tudi do tega, da sem se navznoter sesedla sama vase in bila že čisto obupana. Počutila sem se kot slaba, nesposobna mama, ki ni kos svojemu skoraj dvoletniku. Panika! Kaj bo šele, ko bo starejši?

Pa sem si en dan v knjižnici sposodila knjigo. Po navadi knjige izbiram čisto intuitivno, potem pa odvisno od tega, ali sem uravnovešena. Tokrat sem se pripeljala do res zanimive knjige z naslovom Skrita sporočila. V njej so primeri komunikacije med otrokom in staršem in razlaga našega sporočila. Tukaj sem izbrala naslov in glej no…

LRM_EXPORT_34411466440060_20181124_194641898.jpeg
Fotografija besedila iz knjige Skrita sporočila, Elizabeth Pantley

Odgovor!

Našla sem se v tej zgodbi. Govori o mami in hčerki, kjer mama namesto “ukaza” hčerko skoraj da prosi, da nekaj naredi. Naprimer namesto, da bi rekla “Prosim podaj mi skodelico,.” reče ” Ali mi lahko podaš skodelico?”. Prvo je ukaz, drugo prošnja.

Tukaj tiči trik. Danes sem se poslušala med celotnim dnem s sinom in res ga ves čas prosim in po resnici, bi vi naredili vse, kar vas nekdo prosi? Jaz ne bi. Zato zdaj razumem odziv svojega sina.

Seveda me zdaj zelo moti, da uporabljam takšen način govora. Verjetno bo potrebnega kar nekaj truda, da se preučim, a je pomembno. Ker imajo besede vrednost, povedi imajo namen in jih je potrebno uporabiti primerno in efektivno. Vedno.

(Pa ravno jaz, ki se ukvarjam z besedami pozabim na to možnost… Oh Merkur,…hvala.)

Če se morda tudi sam zalotiš pri taki komunikaciji, si podrobneje oglej sliko. Ali pa si izposodi knjigo. Morda pa ti bo pomagal že samo moj zapis do “aha” trenutka. Upam, da komu pride prav.

Z Ljubeznijo;

(Ni)Si