kaj vse delajo hormoni

Pred tremi leti ob približno enakem času -mesecu pa zagotovo- sem izvedela, da bom prav zares postala mama. A vendar to ni zapis, ki bi govoril točno o tem.

Gre za to, da me že nekaj časa spremljajo zelo podobni občutki, kot so me takrat v zelo zgodnji nosečnosti.

O tem je čudno pisati, saj nisem noseča. Mislim, vsaj naj ne bi bila, glede na to da uporabljam obroček za kontracepcijo in sem dobila menstruacijo na pravi datum; polno Luno. Sicer se mi zdi, da je bila malo manj intenzivna, a bila je. Zato je tako čudno, ker deluje na prvi pogled resnično noro, da čutim kot da se z mojim telesom nekaj dogaja.

Saj v resnici se nekaj dogaja, a ne to kar moje telo misli, da se. Mislim, da gre za splet treh okoliščin, ki imajo skupaj na moje hormone tako močan vpliv, da povzročajo občutek kot da bi bila noseča.

Za prvo okoliščino bi štela ravno uvodni stavek. Glede na to, da smo ljudje živa bitja in da ima narava vpliv na vse kar je živo, ni čudno, da letni časi vplivajo tudi na človeka. Pomlad je. Jaz pa sem pred tremi leti sredi pomladi zanosila. Dobro se spominjam vseh prvih znakov nosečnosti, ki sem jih čutila še preden sem nosečnost potrdila s testom. Zdaj pa se zdi, kot da je moje telo našlo spomine na tisti čas, ki je tudi zdaj. Kot, da bi se mu dogajal deja vu. Posledično so te spomini tako močni, da tudi če ne razmišljam o novem življenju v meni, sprožajo reakcijo v mojem telesu.

Dejstvo je, da so simptomi pri PMS-ju in simptomi v zgodnji fazi nosečnosti zelo podobni in hitro zamenljivi. Veliko žensk, ki so že kdaj zanosile lahko potrdijo. Ampak verjetno vse vemo, da najverjetneje nismo noseče, če dobimo menstruacijo kot je treba. Torej zakaj ta občutek v meni ostaja tudi po menstruaciji?

Mislim, da ima tukaj veliko besedo naša podzavest. Ker na primer -druga okoliščina- jaz si že od nekdaj želim imeti dva otroka. Trenutno je ogromno novih mamic in bodočih ponovnih mamic in podobno. To v meni sproža še večjo željo po novem dojenčku, sploh zato, ker so mi res noro prisrčni in je to že tako moja želja. Vedno kadar vidim sliko kakšnega malega človečka, se v meni oglasi ta nek materinski, ženski, -kakorkoli bi že rekli- nagon in moji organi začnejo delovati s polno hitrostjo. Vključno z žlezami. Pa imamo hormonske spremembe. Potem pa te hormonske spremembe sprožijo telesne, fizične spremembe. V tem tednu je moj trebuh precej napihnjen in mi dejansko deluje kot za drugi trimester nosečnosti. Prsi so napete in imam precej občutna nihanja razpoloženja. Pri nekaterih ženskah gre celo tako daleč, da se jim sproži proces laktacije ali pa se pojavi jutranja slabost. Sploh se ne čudim, glede na to kako močna je naša podzavest.

Težko je. Res je težko. Prav psihično je naporno. Ker naj se sliši še tako noro, težko je izbiti vse to iz glave, ko včasih niti ne veš da deluje. In kje deluje. In kako. Telo razmišlja po svoje, oziroma tako, kot občutimo. Kažejo se neki znaki, ki jih morda lahko vidiš le ti, v glavi ti non stop  utripa misel, češ kaj pa če je res? A ob enem se zavedaš, da najverjetneje ni. Ampak najverjetneje, in spet si tam. Tretja okoliščina pa je ravno to premišljanje. Ker vedno večkrat, ko se ti neko vprašanje pojavi v glavi, vedno bolj se bo pojavljav tudi v podzavesti in vedno bolj kot se ti pojavlja v podzavesti, vedno bolj se ta izraža na telesu.
Težko je zato, ker si tega potiho želim. Težko je zato, ker še ni pravi čas. Težko je zato, ker jih je toliko in še enkrat zato. Težko je tudi pisati o tem, ker se sliši malo noro. A to je trenutno ena bolj pomembnih “debat”, ki se je v zadnjem času odvijala v moji glavi.

Po napornem razmisleku sem se odločila, da poskusim gledati na vse skupaj čim bolj realno. Da si ne dovolim zaiti v vse kaj pa če-je in se držim pri dejstvih. Torej to, da sem dobila menstruacijo, na točen datum in da so taki občutki in odzivi telesa v resnici nekaj precej pogostega pri ženski, ki ima željo po otroku.

Tako, dala sem ven. Težko je bilo, res. A ker želim, da moj blog ostane pristen in iskren, sem se odločila, da to delim.  Pa tudi zato, da potolažim kakšno od vas, ki se ji morda godi podobno.

Z Ljubeznijo;

(Ni)Si

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *