Kajenje

Priznam. Ni lepa navada. Je pa korenita in stara. Stara navada pa je železna srajca.

Cigarete sem začela kaditi v devetem razredu. Takrat je bilo to še vsake toliko časa. Svojih si še nisem kupovala, do prvega letnika. Takrat pa sem začela z rednim kajenjem. Sprva sem imela škatlico cigaret za par dni. Hitro pa je to preraslo na eno na dan. Kadila sem preden sem šla na avtobus. Ko sem stopila iz avtobusa na poti do šole. Pred poukom, med odmori, med glavnim odmorom, po pouku, med čakanjem na avtobus,… Na koncu dneva mi je ostal še ravno en cigaret za zjutraj. Kar preštejte. 20 cigaret je takoj naokoli. Tudi količina denarja, ki sem ga za to porabila je ogromna.

Tudi med nosečnostjo. Ko sem izvedela, da sem noseča sem seveda poskušala nehati s kajenjem. Pa ni šlo. Potem pa sem tudi obupala nad tem, da bi nehala. Zato sem pač postopoma zmanjševala kajenje. Seveda sem poslušala na stotine komentarjev o tem kako sem že zdaj slaba mama, pa se otrok sploh še rodil ni, ker kadim. A nihče izmed teh ljudi ni tudi sam zanosil in nehal kaditi. Prav tako nihče ni vedel, da če mama tekom nosečnosti (od približne sredine naprej) kajenje preprosto odreže, s tem še bolj škoduje svojemu otroku. Ker ravno tako kot se pomankanje pozna na materinem počutju se seveda tudi na otroku. Tako sem kadila celo nosečnost in se držala nazaj, da sem skadila čim manj. In na dan, ko se je rodil Mars, sem po več kot 24 urah komaj čakala, da lahko grem ven na čik in nujno potrebno kavo. Naredila sem par dimov, nakar mi je postalo zelo vroče in noge me niso več držale. Molila sem, da pridem v enem kosu nazaj do sobe. In tudi sem. Ampak res ne priporočam tega nobeni novopečeni mamici. Kakorkoli že, kljub temu, da sem kadila sem vsakič po cigaretu umila roke in splaknila usta preden sem v roke vzela sina.

In tudi zdaj, ko je Mars star že več kot eno leto, nikoli ne kadim v istem prostoru kot je on. Ne kadim, če ga imam v naročju. Če je zraven v vozičku ga premaknem tako da dim ne gre v njega… Skratka, res se trudim, da bi bil čim manj obkrožen z dimom, če že kadim.

Sicer pa, ni ga čez jutranjo kavo in prvi cigaret. Ne morem si pomagati, ampak to je pač nekaj kar rada počnem. Ni me sram, da sem kadilka. Čeprav gre to marsi komu v nos. Čeprav gre za to kar nekaj denarja. Čeprav to drugim smrdi.

Kaj pa ti? Kadiš cigarete? Koliko na dan? Kakšno je tvoje mnenje o kajenju?

Z Ljubeznijo;

(Ni)Si

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *