Kdaj ima vlogo oče?

Odgovor je: Od prvega trenutka.

Dostikrat mimogrede slišim pogovore na to temo in zelo veliko moških išče neke izgovore. Naprimer: Saj mu bom zamenjal pleničko, ko bo malo večji; Saj mu bom pokazal glasbo, ko bo malo večji in bo znal ločiti zvoke; Saj mu bom pokazal na ptice, ko bo že vedel kaj so; Ko bo starejši, ga bom peljal v gozd; Ko bo malo večji, bova lahko igrala nogomet;

Skratka, vedno neko odlaganje. Mislim, da zato, ker ne vedo kaj bi z otrokom počeli zdaj, ko je “še majhen”. A dejstvo je, da se jim da že od prvega trenutka veliko pokazati. Jih učiti, jim govoriti. Pokazati igračo in se igrati. Oče naj bo z otrokom od začetka, saj le tako lahko igra vlogo v njegovem življenju. Ko bo starejši in bo stvari že vedel in znal, bo prepozno. Sploh pa se lahko ta “ko bo starejši” vleče v neskončnost. Tako pa je izgubljenih mnogo trenutkov, ki niso nikdar povrnjeni.

Vi ste moška figura. Vas potrebuje od začetka, da ga učite moči, ljubezni in življenja (po moško). Da mu pokažete varnost, da jo bo lahko dajal. Da mu date moralne vrednote in smernice po svoje za nadaljno življenje. Morda ne veste, kako pomemben je en sam kamenček, ki ga otroku date, da ga vrže. Zanj je to preprosto sreča.

Tisti očki pa, ki ste s svojim otrokom od začetka; tisti, ki ste mu stali poleg še preden je on znal stati… Bravo! Zlata ste vredni, verjemite.

Ker…

Kljub vsem butastim stvarem, ki jih lahko očki ne vede naredijo, so največji heroji. Je največji heroj.

Ker ga nauči brcanja žoge in z njim vadi nove besede. Z njim gradi stolpe iz drv. Da mu povsem lastno skledo in v njej sestavine za palačinke, da lahko skupaj pacata in se učita. Potem pa nas čaka zajtrk, ki sta ga fanta prvič v življenju pripravila skupaj. Skupaj odtrgata rožico in jo odneseta mamici in skupaj si umijeta zobke. Take izkušnje bodo ostale nekje v spominu. Taki spomini bodo gradili življenje.

On je heroj, ker s svojim očetovstvom pomaga tudi pri mojem materinstvu. Ker naprimer, saj sem osvojila eno stopnjo in naučila Marsa zaspati v svoji postelji, a stran od nje nikakor nisem upala dokler ni zaspal. On mi je pokazal, da lahko grem in s tem ni nič narobe.

Očetje so vedno v srcu svojih otrok. Nikar pa ne jemljite tega kot samoumevno. Potrudite se biti hvaležni za otrokovo ljubezen in jo poskušajte vsak dan bolj širiti. Neprecenljivi ste in mi vas ljubimo.

Z Ljubeznijo;

(Ni)Si