Kako malčka pripraviti na spanje #2

Tako, pa imamo še novo različico te objave.

Bil je že čas, da vam povem kakšen postopek je deloval pri nas, ko so se začele težave z uspavanjem.

Kar se je dejansko dogajalo je to, da je Mars postal veliko bolj dojemljiv za okolje. Ravno v tistem času je namreč spoznal, kako lahko vpliva sam na razplet dogodkov in to tudi pridno vadil. Najraje v času spanja. Takrat je uporabil vse trike, ki so mu prišli na pamet, da bi odvrnil pozornost in ostal še malo buden. Za dnevni počitek je pel, plezal, klical, ma vse je naredil, samo, da ne bi zatisnil očesa. Včasih je celo skoraj zaspal, a je sam sebe spomnil, da se ne sme preveč umiriti, drugače bo zaspal. Pa je bil spet poln energije.

Zvečer je uporabil drugačne taktike, ker je bil že precej utrujen. Spomnil se je, da deluje, če kaj potrebuje. Takrat vedno nekdo pride in mu pomaga. Tako je postal neznansko žejen, nekaj začelo kar na enkrat zelo boleti. Namerno je metal iz postelje dudo in račko, da sva mu ju hodila pobirat, ali pa naju jo samo klical in klical. Tudi, če sem bila pet metrov stran. Zaspal je, ko se je že toliko otrudil in, ko sem se jaz odločila, da preprosto ne bom več reagirala.

Torej sem uporabila zadnjo tehniko. Preprosto nehala sem reagirat. Ker je bila to edina možnost, ki sem jo videla, glede na to, da mi res ni do tega, da otrok zaspi šele, ko je že čisto na koncu. Takrat spi slabše in manj časa. Zbudi se razdražen in tega nihče ne potrebuje, še posebej pa tak mali fant, ki mora nujno raziskati svet.

Porabila sem kar nekaj časa, da sem dojela, da verjetno res ni nujno, da dobi vodo. Res veliko časa, glede na to, da je kar nekaj dni zapored želel vodo, jo dobil, a je v resnici ni želel. Kaj pa vem, mame. Za vse hočemo poskrbeti. Zdaj, ko to vem, je veliko lažje. Ko reče, da bi vodo, mu je ne prinesem in mu tudi povem zakaj. Rečem mu, da vem, da je ne bo spil in je zato ne bom prinesla. Potem ga pokrijem z odejo in ponovim slavni stavek “kr pančki”, ki ga uporabljam že od začetka.

Poleg tega, da ne reagiram več na njegove poskuse preobračanja pozornosti, sem tudi rahlo spremenila rutine. Ker mu ni več do dolgega cartanja pred spanjem, sem morala za umirjanje poskrbeti na drugačen način. Zvečer sem dodala knjigico. Ugotovila sem, da jih zdaj spremlja z večjim zanimanjem in je to idealen način umirjanja telesa. Tako že pred spanjem resnično začuti kaj sledi. Počitek čez dan se je uredil sam od sebe, ko se je uredil večerni. Samo poskrbimo, da se do ure uspavanje otrudi, ga preoblečem in odložim v posteljo. Ure ne zamudimo in tako že ve, da je čas za spanje.

To je rešilo naše težave z uspavanjem. Sliši se preprosto, a resnično ni. Ker je potreba po skrbi do lastnega otroka tako velika, da včasih sploh ne dojameš, kako pameten je. Da včasih kar pozabiš na to, da obstaja možnost, da te vrti okoli prsta. In, ko dojameš,, potrebuješ še nekaj časa, da se res prepričaš. Ko se prepričaš, si zmagal.

Koliko časa ste potrebovali vi, da ste dojeli potegavščine? Kakšnih postopkov ste se lotili?

Ljubeznijo;
(Ni)Si