Malčkova trma ali “Zaaaspaaan sem!”

Mars je že kdaj pokazal svoje nezadovoljstvo s trmo. Tuljenje, če mu kaj ne dovoliš, metanje po tleh in podobni izpadi so sicer popolnoma normalni za malčka od okoli prvega do četrtega leta. S tem se uči zavedanja o samem sebi, uči se načinov kako bi lahko kaj dosegel. Za malčka je to še večja frustracija kot za nas starše, ki to spremljamo. Kar predstavljajte si, kako bi bilo vam. Ravno ko začneš spoznavati svet naletiš na ovire, ki jih ne razumeš. Rad bi videl kako deluje vtičnica pa ti mama ne pusti. Rad bi metal kozarce po tleh, pa ne smeš. Cel kup enih ne-jev, ki jih moraš upoštevati…

Ampak tokrat to ni bila take vrste trma. To je bila trma zaspanosti.
Pisala sem že o spanju malčka ponoči. Nisem pa še ugotovila načina kako spraviti otroka spat za popoldanski počitek. Mars namreč že od majhnega zelo slabo spi čez dan. Sprva je spal samo, če sem jaz spala ob njem. Ko sem šla stran od njega se je takoj zbudil. Ne glede na to kako trdno je spal. Vedno takoj. Kasneje je začel spat samo zunaj. Ker sem ga poskušala uspavati doma, da bi lahko kaj naredila pa seveda ni šlo. Zato sva šla na sprehod. Takrat sva imela obdobje, ko je spal samo zunaj. Potem pa je šel v vrtec. Tam otrokom, ko je čas za spanje, samo postavijo ležalnike in oni vedo kaj morajo. Tako se je že malo bolj navadil na spanje. Predvsem pa na ritem.
Predvčerajšnem pa se je zgodilo, da smo zamudili njegovo uro za spanje. Postal je preveč zaspan. Tako preveč, da je jokal in jokal eno uro (se mi zdi, lahko tudi več ali manj, ker ko začne otrok jokat lahko mineta dve minuti zdi pa se kot deset), nikakor se ga ni dalo potolažiti. Namreč spada v tisto skupino otrok, ki, ko jih ujame trma, ne pustijo nikogar k sebi. Se otepajo objema z vsemi štirimi in nič ne pomaga.
Kako rešiti tako situacijo?
Ne vem. Bilo je sila naporno. Ker dejansko ne veš kaj narediti. V naročju ni hotel biti, v postelji ne, nikjer in nikakor mu ni pasalo…
Zato sem pač kombinirala  med crklanjem in odlaganjem v posteljo. Med dudo in kozarčkom vode. Poskusiš preprosto vse, da bi se umiril. In preprosto vse daš od sebe, da bi ti ostal miren.
In potem je končno zaspal. Že popolnoma izmučen in brez energije, cel rdeč v obraz in zadihan.

Sedaj pa je čas, da poiščem še način, kako spraviti malčka spat čez dan. Ker isti princip kot za nočno spanje pri nas preprosto ne deluje. Če ima kdo kakšen nasvet, ki se je res obrestoval, naj me kontaktira.

Z Ljubeznijo
(ni)Si