MOZAIK

Vse se je začelo, ko sva z možem pospravljala podstreho in sem našla en kup odpadnih ploščic. Takrat sem si zaželela ustvariti mozaik. Sprva sem imela v glavi idejo, da bi v kuhinji na ta način podaljšala pult, a kasneje sem si premislila.

V naši kuhinji imamo dva štedilnika. Prvega uporabljamo za kuho, ker je vezan na plin, drugega pa za pečico, ker je prvi nima. Posledično drugega štedilnika nikoli ne uporabljamo za kuhanje, ker ta ni vezan na plin. Kakorkoli že, drugi štedilnik je zaradi svoje neuporabe slovel po odlagalni površini, ki ni bila preprosta za čiščenje zaradi svojih, no, štedilnik lastnostih. Tako sem se odločila, da bom na ta način podaljšala pult in bo čez položila mozaik ploščo.

Na srečo je na naši podstrehi ostalo še nekaj lesa in med temi kosi je bil eden ravno prave velikosti za ploščo. No, skoraj prave. Malo sem jo morala še odrezati. Potem pa sem začela z delom.

Ker je plošča lesena in posledično lahko hitro zgnije sem jo prešpricala z akrilnim sprejem, črnim. Po tem se pustila, da se res dobro posuši, da se bi sprej čimbolj vpil v les.

Posušen sprej je naredil zaščito za les in tako sem bila pripravljena da na površino s kredo narišem skico za moj mozaik. Sem ljubiteljica spiralnih vzorčkov in narave, zato je tudi moj mozaik bil zamišljen v tej obliki.

Tako, skica je bila dokončana in zdaj je bil čas za mešanje lepila za keramiko. Ne vem katerega sem uporabila, ker ga ima doma na zalogo moj oče. Torej vzela sem posodo, natresla notri lepilo za keramiko v prahu, dodala vodo in mešala kot nora. Pri mešanju sem imela kar težave, saj nisem imela pravih pripomočkov in sem zato mešala kar z eno palico. Rezultat je bila grudičasta masa.

Ko je bila masa recimo da pripravljena, sem se lotila razbijanja ploščic. Sprva so leteli delci v vse smeri. Nisem imela pravega občutka za silo, ki jo moram uporabiti za lomljenje. To sem odkrila šele tam nekje na sredi izdelave mozaika. Sem pa ploščice razbijala spotoma, ker nisem vedela koliko kakšne barve potrebujem.

Sledil je nanos lepila na manjšo površino deske in nato sestavljanje mozaika.

Nekje na polovici dela, ravno ko sem dobila v roke taprav gib za lomljenje ploščic se je močno ulilo. Tako močno, da je nosilo stvari po dvorišču, zato sem na žalost morala z delom za tisti dan končati. Kar pa je prineslo svoje travme leseni podlagi. Namreč ravno prav se je zmočila da se je med sušenjem skrivila. To sem seveda videla šele naslednji dan, ko sem nadaljevala z delom.

Naslednji dan med dnevnim počitkom vseh treh mojih moških sem lahko nadaljevala z delom. Vendar pa sem imela nekaj težav. Poleg tega, da se je podlaga skrivila sem imela tudi zasušene ostanke lepila, ker sem morala z delom na vrat na nos zaključiti.

Situacijo sem reševala postopoma tako, da sem s palčko drgnila tisto zasušeno lepilo za keramiko dol. Dejansko je šlo zlahka, kar me je malo presenetilo. Verjetno to pomeni, da ta mozaik ne bo prav dolgo zdržal. Si mislim.

Ta manjše in bolj natančne dele mozaika sem kar nekaj časa zlagala skupaj, a na srečo so še kar vsi spali. (Celo tako dolgo so spali da smo zamudili na nedeljsko kosilo pri mojih starših. Še dobro, da so nas počakali.)

Za zaključek mozaika sem vse skupaj premazala s slojem lepila za keramiko, da bi s tem zapolnila prostor med posameznimi koščki in ustvarila fuge. Ravno sem končala s tem zadnjim delom, ko so se moji moški počasi začeli zbujati.

Zadnji, ampak res zadnji del mojega mozaika pa je čiščenje odvečnega lepila s ploščic. Za to delo sem morala malo počakati, da lepilo ni bilo več čisto mokro in potem sem drgnila ko neumna. Ampak je šlo vse dol. Saj ni bil problem, vsaj ne tak, da bi bil to nek trdovraten madež. Ampak ker površina ni bila gladka in se je gobica zatikala. Pa mi je vseeno uspelo.

Danes, po nekaj dneh odkar našo kuhinjo krasi ta mozaik, moram povedati, da je ne nekaj delih lepilo počilo in sta nastali dve daljši razpoki. Predvidevam, da ima to neko povezavo s skrivljeno ploščo. A na splošno sem z izdelkom zadovoljna in je super popestritev za dolgočasne dni. Pa še sproščujoče je.

KAJ POTREBUJEŠ:
-Lepilo za keramiko
-Ploščice
-Podlago za mozaik
-Kladivo
-Nekaj učinkovitega za mešanje
-Nekaj učinkovitega za nanašanje lepila
-Vodo
-idejo in čas

Pa zabavno ustvarjanje ti želim!

Z Ljubeznijo;

(Ni)Si

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *