Nega dredovja

Minil je en mesec odkar imam na glavi dokončane drede. Od začetka izdelave pa do konca pa je minilo približno pol leta. V tem času so šli skoz ogromno preizkušenj in zdaj si bodo počasi opomogli.

Prva preizkušnja je bilo morje. Drede se umiva normalno. A prekomerno umivanje jih uniči. Enako se zgodi ob kopanju. Moji dredi so se po vrnitvi iz morja zelo razpletli, dobili do bulice in stisnili so se skupaj, da so postali skoraj enkrat krajši. Takrat sem jim imela šele pol toliko, kot jih imam zdaj. Ogledala sem si video posnetek na YouTube-u, s katerim sem se naučila kako popraviti te bulice in to sem nekako uredila.

Naslednja preizkušnja so bile uši. Te sem dobila od sina, ki jih je domov prinesel iz vrta. To je najbolj grozna izkušnja, saj nisem vedela ali se sploh da kako drugače ukrepati. Edina poznana možnost je bila, da bi si postrigla drede, ki sem jih v bistvu ravnokar dobila. Ker nisem bila pripravljena izgubiti dredov, sem brskala po dolgem in po čez, da sem končno prišla do zaključka, da pomaga alkoholni kis.
Tretma z alkoholnim kisom na vsake 3-4 dni je seveda doprinesel dodatno škodo mojim lasem, zato potrebujejo spet novo oskrbo. Kljub temu pa si lase še vedno kdaj operem s kisom, ker res nikoli ne veš kdaj bojo spet uši v vrtcu. Za preventivo pa uporabljam eterično olje čajevca, ki ga nanesem na lasišče.

Vse skupaj me je privedlo do konstantnega učenja o negi dredov. Sprva izgleda vse preprosto, a je v resnici vse prek kot to. Drede lahko umivaš enkrat na teden, a potrebujejo po vsakem umivanju še več neke kot na splošno. Potrebno je temeljito sušenje. Med sušenjem se moraš posvetiti vsakemu posameznemu dredu, ga raztegniti in svaljkati. Potrebno je konstantno “vozlanje” pri korenu, da ne nastane preveč narastka. Treba je ločiti lase na svoje mesto, ker se las iz enega dreda lahko pojavi pri drugem. Nastanejo nekakšni mostički iz las, ki jih moraš postaviti spet na svoje mesto, drugače iz dveh dredov dobiš eno veliko lasato lopato. Drede je najbolje svaljkati vsak dan in, ker sama ne more doseči dobro tistih čisto zadaj, s tem težim možu. Tudi bulice se pojavljajo, ker se lasje v redu konstantno krčij in raztezajo, saj se dredi v resnici še delajo.

To, da so dredi fizično narejeni je šele začetek potovanja. Preden dejansko postanejo dolgi in lepi traja okoli dve leti. Med tem pa zgledaš nor, kot strašilo, kot Robinzon in umazano. Ker se še utrjujejo in še nimajo svoje prave oblike, ker postajajo vedno krajši in štrlijo in tako naprej.

Sama si vsak večer vzamem čas za njih. Ko z možem gledava kakšno serijo, sedim s kvačko v roki in si med gledanjem urejam drede. Enega po enega in počasi, a vztrajno, da bodo nekoč tako lepi, kot jih ima dekle na prikazani sliki.

To je začetek mojega potovanja.
Z Ljubeznijo;
(Ni)Si

One Comment