Otroštvo, mentale bolezni in kaj lahko naredimo mi

Danes je prav poseben dan. Danes je svetovni dan duševnega zdravja. No, ker pa ta teden praznujemo tudi teden otroka, bo to danes moja tema.

Včeraj sem med brezciljnim skrolanjem po Pinterestu, v času malice, zasledila en post. Šlo je za statistiko mentalnih bolezni. Informacije so me kar stresle. Res.

Na svetu je približno petnajst procentov ljudi z mentalnimi motnjami. Med to štejemo vse od zlorab raznih substanc pa do depresije, shizofrenije in raznih prehranjevalnih motenj. To je približno devet sto sedemdeset milijonov ljudi. Oooogromnoo. Pa še to so samo zabeleženi podatki.

Zakaj pa to povezujem s tednom otroka?

Sama zase vem, da so moje mentalne težave nastopile že precej zgodaj. V času odraščanja. V času otroštva. Ne bi rada krivila svojih staršev, ker vem, da so vedno naredili vse po svojih najboljših močeh in znanju. A vendar sem jih. Dolgo sem jih. Ker mi niso dali tistega kar sem jaz potrebovala. Zdaj vidim drugače. Zdaj vem, da preprosto niso vedeli kako naj mi pomagajo. Sama pa seveda še nisem bila dovolj zrela, da bi znala povedati.

V tednu otroka, od katerega je sicer ostalo le še nekaj dni, bi rada, da vsak izmed vas, ki to bere, prisluhne. Prialuhnite otrokom. Svojim, tujim, notranjemu otroku. Prisluhnite z odprtim srcem in brez predznanja, saj ga ne potrebujete.

Ker… Dejstvo je, da večino mentalnih bolezni dobimo iz otroštva. Razne travmatske izkušnje, ki smo jih kot otroci bili deležni, se nas držijo še danes. Te travmatske izkušnje so lahko na prvi pogled tako banalne, da jih niti ne zaznamo. Lahko je to napačno povedana konstruktivna kritika, lahko je to napačen odziv na spoznavanje genitalij, lahko je to siljenje s hrano, lahko so to bilo kakšne izkušnje, ki jih ob hitrem pogledu povsem spregledamo. Mnogo tega nosimo v sebi.

Dejstvo je, da prav vsak izmed nas v sebi nosi nekaj, kar ga je zaznamovalo in pahnilo v temo, pa čeprav samo za nekaj mesecev. Mislim si, da smo vsi imeli kakšen tak trenutek. Zanikaj, če se motim.

Dejstvo je, da sama kot starš vidim, da kljub vsemu trudu, ki ga vložim v vzgojo svojega otroka, zajebem. Sem le človek.

Dejstvo je, da vsak starš zajebe, ker morda ne ve kako v tistem trenutku reagirati. Morda ker ga mučijo lastni demoni, morda ker so utrujeni. Razlogov je ogromno. Smo pač le ljudje.

Ampak danes vam polagam na srce. Odprite ga. Bodite ljubeči in sočutni. Prisluhnite. Prisluhnite vsem ljudem okoli sebe. Dovolite, da se vas dotaknejo s svojo zgodbo, energijo, življenjem. Prisluhnite vsem, saj smo konec koncev vsi še vedno otroci. Tam nekje znotraj.

Danes, danes vam polagam na srce, da si v mislih predstavljate sebe kot otroka in se v tej koži spominjate neke travmatične situacije. Bodite sami sebi svoja opora. Dajte si tisto, ker čutite, da potrebujete. Dajte si vizualni objem, namenite si lepo besedo, poskrbite, da boste zadovoljili otroka v sebi.

Na ta način boste bolj mirni. Na ta način bo ena rana začela svoje celjenje. Na ta način boste uspešno nekega dne preprečili rano, ki ste jo podzavestno nameravali dati drugemu.

Vsi ljudje smo le ljudje. In vsak izmed nas nosi vsaj en košček teme. Ne dovolite, da vam ta odvzame življenje, ki je namenjeno samo vam. Ne dovolite.

Poleg tega pa, ne obsojajte drugih. Poskusite se ustaviti in se raje ozrite kam drugam. Sploh, če vam ta oseba ne dela resne škode. Mi sami smo kreatorji svoje energije, svojih misli. Mi imamo vajeti svojega življenja v rokah. Lahko pa na poti pomagaš tudi drugemu.

Lahko pomagaš tako, da preprosto nameniš nasmeh ali odprto srce. Lahko pomagaš tako, da za trenutek odložiš obveznosti in se kotališ po travi s svojim otrokom. Lahko pomagaš!

Več kot nas bo pomagalo, manj bo teh bolezni. Začne pa se v ranem otroštvu.

Dragi moji. Skrbno opazujte vzorce vedenja. Svoje, tuje, vse. Skrbno opazujte in naredite nekaj, v svoji moči, da nekomu zmanjšate možnost bolezni.

Ta svet je krut, to vem iz lastnih izkušenj. A ne bodimo kruti tudi mi.

Z Ljubeznijo;

(Ni)Si

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *