Partnerstvo za začetnike

Vsak s svojo vizijo gradiva most, da se srečava na sredini, ampak kdaj?

Vsak s svojimi željami gradiva most, da se najdeva skupaj, ampak kdaj? In kaj potem?

Naprej z gradnjo mostov.

Rada bi pisala o partnerskem odnosu, a me je strah iskrenosti. Pa vendar! O tem zapisu razmišljam že nekaj časa in rada bi delila svoje znanje in neznanje.

 

Dejstvo je, da smo si ljudje različni in po času zaljubljenosti, takrat ko izgubimo sijaj pred očmi, se vse spremeni. Začnejo se kazati razlike med partnerjema. Razlike o zanimanju, potrebah in pogledih na življenje in danes je vse preveč parov, ki se loči. Potem pa iščejo osebo, da bi na novo začeli in znajdejo se pred precej podobno situacijo. Zato se mi zdi pomembno, da to delim.

Skupno življenje ni vedno rožnato. Včasih pride do nesporazumov, katerim sledijo zamere in slaba volja in resnično težko je preiti spet nazaj na nežno pot. Pri nama se to dogaja po mojem najbolj okoli polne Lune, ko predvsem zame ozračje zahteva ogromno čustvene stabilnosti in notranje moči.

Katere so tiste tri stvari, ki so pomembne za uspešen odnos? O tem sem razmišljala za to polno Luno. To so stvari, ki se jih moram naučiti in izpopolniti tudi sama. Razlog za tem so predvsem slabe, pretekle izkušnje, ki mi celo po štirih letih z mojim partnerjem, še vedno delajo preglavice.

1. ZAUPANJE

To je prva in najpomembnejša točka, na kateri morajo osebe kot sem jaz delati konstantno. Če si tudi sama bila večkrat izdana in si imela občutek, da si ta zadnji drek na svetu, potem je to lahko velika težava. Počasi mi uspeva, da zaupam svojemu partnerju, da me nima namena kar prevarat ali pustit same. Počasi začenjam verjet, da me ima preveč rad, da bi me prizadel kar tako. Počasi, po štirih letih. Bilo je težko in včasih se mi še vedno v glavo vsili kakšna neprijetna zamisel, a jih uspem kvalificirati kot strah zaradi preteklosti in mine. A ne govorim samo o tej vrsti zaupanja. V to točko štejem tudi tiste vrste zaupanje, ko si drzneš osebi povedati svoja resnična čustva. Tista, ki si jih ne upaš povedati na glas! To je tisto zaupanje, ki ga v partnerskem odnosu potrebuješ. Da si iskren s sabo in z osebo s katero si deliš čas! Da poveš kljub strahu, da ne boš razumljena. Ker po navadi je ravno ta neiskrenost povod do težav.

2. SPOŠTOVANJE

Je točka za zaupanjem. Ker te bo oseba gotovo razumela, če med vama velja spoštovanje. Če ti spoštuješ njo. Prevečkrat se zgodi, da ne spoštujemo želja, potreb in mnenj druge osebe. To pa definitivno ubija zaupanje. Poleg tega pa ubija celoten odnos. Oseba poleg tebe naj se počuti spoštovano v vseh pogledih, ker je to edini način, da boš dobila spoštovanje nazaj. Ker je to edini način, da odnos ostane trden, pristen in ljubeč. Včasih je težko. Sploh, če si oseba, ki je bolj ponosna. Včasih zahteva, da se ugrizneš v jezik in malo premisliš. Zato, da ugotoviš, če je kakšna možnost da nimaš prav. Zato, da pustiš možnost, da se naučiš kaj novega.

3. LJUBEZEN

Ta je očitna, pa vendar. Včasih, ko imamo nekoga radi, se hitro zgodi, da ga tudi sovražimo. Pa naj bo to iz neumnih ali resnih razlogov. Včasih je lahko samo slab dan in preprosto to, da greš sam sebi na živce in je lažje biti jezen na nekoga drugega kot se spoprijeti s svojimi občutki. Takrat hitro pozabiš na ljubezen, a ravno takrat je ta najbolj pomembna. Ljubezen do sočloveka in predvsem ljubezen do sebe. Z ljubeznijo do sebe boš lažje videla tudi ljubezen okoli sebe. Prisotna je vse okoli, če ji dovoliš biti.

V resnici je prav preprosto. A če si žrtev zlorab, prebolevaš mentalno bolezen ali pa imaš samo slab dan, ne tako zelo. Potrebno je konstantno delo. Potrebno se je naučiti sobivanja in si dovoliti spoznavati nove vzorce in pustiti stare. Potrebno je zaupati, spoštovati in ljubiti in ni ga vraga, da ne uspe.

Z Ljubeznijo;

(Ni)Si

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *