Pospravi si podstrešje

Sredi meseca oktobra sva s partnerjem ponudila pomoč najemodajalki. Šlo je za praznenje podstrešja.

Veste, ko sva šla na ogled stanovanja, nama je najemodajalka pokazala tudi podstrešje, ki ga prejšni najemniki naj ne bi imeli na voljo za uporabo. Prepričana sem, da dejansko niso bili v tistem prostoru za več kot je potrebno, da vržeš gor neuporabno stvar. Ali več njh. Mnogo več. Ko nama je pokazala ta prostor, si lahko videl kje naj bi bile stopnice in to je to. Dobesedno kje naj bi bile, ker so bile stopnice nametane z materialom, vsem. Da o dejanskem prostoru sploh ne govorim. Dovolj je, da rečem, da smo za prvi kosovni odvoz dobesedno plezali, da smo lahko začeli s praznenjem.

Na tem podstrešju je bilo kup stvari, tako uporabnih, kot ne. Odpadni gradbeni material, orodje, lonci za rože, lonci za rože z zemljo, lonci za rože z zemljo in posušeno rožo, trije otroški vozički, sto parov čevljev, kamion oblačil, lesa za eno zimo, stare slike, Sveto pismo,… Vse. Ni Čudno, da je našo najemodajalko vsakič, ko je pogledala podstrešje skoraj kap. Verjemite mi, da tudi, če podrobno opišem vse, ne boste verjeli. Še nihče ni.

Za pospravljanje podstrešja sva potrebovala dobre dva tedna konstantnega dela, ko sva imela čas. Potrebovala sva dva kosovna odvoza, dva odvoza gradbenega materiala, en odvoz starega železa in še na enega čakava. Ostal je še les, ki ga bova porabila čez zimo.

Mi je pa dalo za misliti. Kdo je imel čas vse to znosit gor? Od kje toliko stvari? Kakšno je bilo njihovo psihično stanje?

Zdaj, ko je prostor prazen, se čuti kako lepa energija je v njem. Stara, topla energija. Prej pa je bilo zelo kaotično, napolnjeno s stresom, slabim občutkom. Takim, ki ti da vedeti, da prejšni najemniki niso živeli lahkotno.

Mar ni zanimivo? Čisto podstrešje je lahko tudi čisto nekaj drugega. Ne samo kot fizičen prostor, ampak kot metafora za mentalno stanje.

Zato sem tako vesela, da je prazno. Zato, ker je res lepo in prostorno in prijetno.

Malo v razmislek…

 

Podstrešje po prvem kosovnem odvozu

 

Podstrešje zdaj

Z Ljubeznijo;
(Ni)Si

One Comment