Psihična vzdržljivost

Hm… Kaj pa je to?

Razlaga je povsem preprosta. Dejanjanje pa ne ravno.

Torej psihična vzdržljivost je enaka fizični, le da ne treniramo fizičnega. Kakopak. V tem primeru gre za trdo delo z našim umom in zavestjo z namenom, da izžamemo iz sebe kar se da najboljše. Da sledimo svojim sanjam in ne pustimo, da bi se prepustili spirali slabega počutja.

Človeško telo zmore marsi kaj. Nekateri lahko tečejo tudi po več ur skupaj, drugi lahko dih zadržijo za dvajset minut. Spet tretji lahko po celem dnevu dela pojejo kosilo in grejo spet na delo, dan za dnem. Ker so svoje fizično telo na to pripravili. Ker so trenirali in poskušali in nikoli odnehali, vse dokler jim ni uspelo.

Kaj pa psihično? To pa je druga zgodba. Tukaj je potrebno vložiti precej več truda. Ko se človek enkrat odloči, da trpeti pač več noče, vsaj ne več kot je nujno potrebno, se zdi kot da življenje prinese ovire (izzive). Postavi jih ravno na lepi ravnini, ko nam vse gladko teče. Zdi se ne pravično. Zdi se, kot da se nam nekdo tam zgoraj posmehuje… Pa ni tako. To so samo testi, da preizkusimo svoje novo znanje.

Pod psihično vzdržljivost štejem vse, kar zahteva ogromno volje in moči. Pa naj bo to jutranje vstajanje, učenje, držanje lastnih odločitev ali pa prisila, da ostaneš miren in sočuten, ko bi najraje eksplodiral. Vse in še kaj vmes.

Sama imam konkretne probleme s tem. Moja psiha je ravno toliko vzdržljiva kot telo osemdeset letnika. Pa si predstavljajte. Hvaležna sem pa le lahko, za tisto nekaj napredka. Ker je v resnici velik. To, da se naprimer držiš ure vstajanja, bi na fizični ravni lahko primerjali s kolesarjenjem starca. To, da ohraniš mirno kri kljub impulzivnem temperamentu, je kot da bi pri 70ih odtekel maraton. To, da se v tem kaotičnem in prehitrem vsakdanu spraviš za knjige in se učiš kljub stresu, je kot da bi 20 minut zadržal dih.

To kar hočem povedati je, da bi lahko bili s trudom in vztrajnostjo veliko bolj psihično vzdržljivi kot smo. Kar pa seveda v življenje prinese mir in srečo.

Pomagamo si lahko na ogromno različnih načinov, samo začnimo.

Z Ljubeznijo;

(Ni)Si