Pustimo otroku igro

Danes je Mars končno šel nazaj v vrtec. Ob tem pa sva se s partnerjem udeležila tudi sestanka z vzgojiteljicama in ravnateljico vrtca.

Zjutraj, ko sva Marsa pripeljala, je bilo ozračje zelo čudno. Vsi smo vedeli kaj visi v zraku, a s partnerjem sva se odločila, da bomo stvar rešili v prisotnosti ravnateljice, da zares zaključimo vse skupaj na najboljši možen način. Moram reči, da se je sestanek dobro končal in smo lahko šli vsak po svoje v normalnem vzdušju.

Ko pa sem prišla po Marsa, je ta edini še ostal v učilnici z vzgojiteljico, o kateri sem govorila. Bila je pretresena, ker ji je eden izmed bralcev in njenih sodelavcev, katerega iz jasnih razlogov ne bom po imensko naznanila (tako kot do zdaj nisem še nikogar), pokazal moj blog in ji rekel, da je to osebni napad nanjo.

*mimogrede, če to bereš, naslednjič lahko jasno prideš do mene in izraziš svoje mnenje, bi bilo veliko bolj korektno*

Pustite otroka, da se igra. Kot sem že poudarila v tej objavi, otroci padajo. To je normalno in nujno potrebno za njihov celosten razvoj. Prosim, nikar mu ne stojte za ovratnikom, da slučajno ne bi padel. Nikar mu ne preprečite proste igre, da se ne bi poškodoval. Tega od vas ne pričakujem in si ne želim za svojega otroka. to je strah pred posledicami/starši. Bodite sproščeni, a jih spremljajte. Zgolj zato, da v primeru padca lahko obvestite starše. Verjemite, ne bomo jezni, če bo otrok staknil buško ali odrgnino.

Želim, da se moj otrok prosto giblje in raziskuje življenje tako, da se bo čim več naučil. Če to pomeni, da bo padel, pač bo. Še vsi so. Ne jemljite si k srcu padca, temveč to, da bo otroku najbolje.

Mars je v vrtcu zato, da se vsak dan srečuje z novimi izzivi in, da raste in se razvija skupaj z vami in svojimi vrstniki. K temu razvoju pa spadajo tudi napake. Tako nekako, kot mi govori moj inštruktor vožnje. “Glej, če ne boš delala napak zdaj, kako se boš naučila pravilnega?”

Verjamem, da smo ta problem rešili in, da bo v vrtcu dobro poskrbljeno za mojega sina. Verjamem, da bo še naprej tako užival v igri, kot je do zdaj. Verjamem, da bova s partnerjem obveščena o vsem, kar je pomembno. Vi samo bodite še naprej njihovi vzgojitelji in jim postavljajte izzive. Varuhi so očem ne vidni.

Bodite sproščeni, bodite pristni. Bodite igrivi.
Otroci so naše najboljše zrcalo.

Z Ljubeznijo;
(Ni)Si