“Rag-rug” iz starih oblačil

Se tudi vam po omarah nabirajo odpadni kosi blaga? Rjuhe, ki bi jih raje zamenjali, natrgane brisače, majice, hlače,...? Se kopičijo, vi pa ne veste kaj bi z njimi?

V naših omarah se vsak mesec zbere nekaj kosov blaga, ki ne opravljajo več dobro svoje vloge. Morda je to za koga preprosto, samo pograbi jih in jih vrže stran. Zame ni. Jaz že od nekdaj shranjujem vse te kose, ker imam priučeno miselnost o uporabnosti. Moj pogled na to blago je bil vedno, da ga lahko za kaj uporabim.

Če te zanima kako, si preberi tudi:

https://alternativna-mama.si/kam-s-starimi-oblacili/

Torba za prenosnik: 1. poskus

Rada ustvarjam vse, še posebej pa me pritegne notranja dekoracija. Zdi se mi, da z lastnimi izdelki lahko res pripelješ pravo domačnost in udobje. Ob enem pa v ponovno uporabo spraviš nekaj, kar bi se sicer nabiralo, nekje. Brez funkcije. Zato sem se tokrat spravila ustvariti mehko preprogo.

Postopek izdelave je zelo preprost, ocenila bi ga z 3/10 točkami po težavnosti. Je pa res potrebno veliko časa in potrpljenja, da se ga dejansko dokonča.

Začne se tako, da pospravimo omaro. Torej, da iz nje potegnemo vse tisto, kar ne paše več vanjo. Strgane majice, skoraj ne nošene hlače, stare rjuhe,… karkoli iz blaga in se lotimo rezanja trakcov. Sama sem rezala trakce v širini približno deset centimetrov, ker bojo tako kitke (beri dalje) debelejše in posledično preproga prej končana. Da sem dobila daljše trakove, sem jih povezala skupaj. Sprva sem zapravljala čas s tem, da sem jih šivala, potem pa sem ugotovila preprostejšo metodo.

Na koncih trakov zarežemo približno dva centimetra, malo stran od roba. Nato prvi trak damo skozi luknjo v drugem in potem skozi luknjo na prvem traku potegnemo skozi še enkrat prvi trak. Ima to smisel? Ne? No, tukaj imate še eno navodilo: https://www.pinterest.com/pin/93731235973648614/

Ko naredimo svoje “vrvi” za pletenje, zavozlamo tri skupaj in pričnemo s pletenjem klasične kitke. To narediš tako, da izmenično zunanje trakove polagaš na sredino in na ta način pleteš. In pleteš in pleteš, v neskončnost. Jaz sem vmes izgubila voljo, zato sem svoj projekt vsake toliko časa malo opustila in se potem spet vrnila k delu. Lahko pa, v primeru, če ti delo postane preveč monotono, začneš že s pritrjevanjem kitke na podlago.

Sestavljanje preproge

Jaz sem za podlago uporabila protizdrsno podlogo za preproge iz Lidla, ki mi jo je pred več kot enim letom kupila Marsova babica. Ta podloga je čakala na svoj namen v omari in evo, zdaj ga ima.

Lahko uporabiš tudi kaj drugega za podlago. Na primer kakšno trše blago, ampak v tem primeru bi za tehniko sestavljanja uporabila šivanje na podlago. Morda je ta tehnika še bolj učinkovita, ker lahko potem preprogo vržeš v pranje. Jaz naše ne morem.

Da povem po resnici, prvi način kako sem želela sestaviti to kito v končni izdelek, je bilo šivanje. A nikakor nisem uspela doseči, da bi bil šiv ravno dovolj zategnjen, da bi vse držalo skupaj in se ne bi na tleh krivila. V resnici sem celotno delo sestavljanja začela od začetka, ko je bil premer preproge že več kot sedemdeset centimetrov velik. Ker nisem uporabila nobene podlage, ampak sem le kito zvijala v spiralo in jo na stičiščih sešila. Ni bil dober rezultat. Zato sem se odločila, da poskusim z naslednjo tehniko.

Kvačkanje.

Kvačkanja sem se naučila, ko se je Mars šele dobro kotalil. Takrat je KVŠ skupaj s skupino Kva kvačkaš organiziral delavnico, kjer smo se naučili osnov kvačkanja. Za preprogo sem uporabila navadno prejo, večjo kvačko in tehniko Double Crochet.

Za začetek tega šiva, ali kako bi mu pravilno slovensko rekla, potrebuješ tako imenovano verigo. Jaz sem si predstavljala, da je moja kitka veriga. Tako sem naredila s prejo začetni vozel, jo enkrat ovila okoli kvačke in začela. Kvačko vtakneš med dva izmed treh trakov v kitki, najboljše na spodnji strani, ob enem pa tudi skozi podlago, nato prejo oviješ še enkrat okoli kvačke in potegneš skozi dve od treh nastalih pentljic. No, v bistvu med pisanjem tega ugotavljam, da ni lahko napisati postopka, zato vam raje prilepim en video. Važno je, da prejo vpletate skozi kitko in podlago. Ta proces se nadaljuje vse do konca.

 

Tako, to je moja preproga. Prva, ki sem jo kadarkoli naredila. Kot sem že povedala, zelo rada ustvarjam. Vedno si postavljam nove izzive za dekoracijo stanovanja in povedati vam moram, da večinoma ne gre ravno po mojih pričakovanjih. Vmes sem že povedala par napak in drugih rešitev, ampak to  je tehničnega vidika. Kako pa sem si predstavljala, da bo preproga funkcionirala?

Predstavljala sem si, da bo zima. Da bo Mars sedel na preprogi, midva na kavču, Pinky na svoji odeji. Da se bo Mars igral, Pinky spal, midva pa preprosto sedela. V realnosti pa je preprogo zaplenil Pinky, ki zdaj na njej pušča dlake, les,… Tako, da moram preprogo vsak dan fino otresti čez balkon, ker je ne morem dati v pralni stroj. Pa vseeno, uporabnost je. Stalo me ni nič, zato naj ima svoj namen dokler služi. Potem pa naj gre svojo pot.

Seveda pa ni nujno, da naredite preprogo. Dam vam še nekaj idej za enak izdelek z drugačnim namenom. Lahko naredite manjšo kopalniško preprogo, podstavek za skodelico, “blazino” za na stol,… Le manjši krog naredite.

 

Za zaključek pa, dobrodošli v mojem DIY kotičku. Tukaj bom objavljala svoje izdelke in navodila za izdelavo. Če se kdo loti katerega od projektov, bom zelo vesela, če mi boste izdelek pokazali. Z Ljubezbnijo; (Ni)Si

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *