Razvojna stopnja: trma

Kako reagirati, ko otrok dobi izpad trme? Ko je jezen in udari ali pa se dere in meče po tleh?

Sama se spopadam s tem od Marsovega 11. Meseca. Ni vedno enako. Včasih bo prisiljeno jokal, včasih bo hotel udariti, včasih me bo odrival stran… Vse to spada k razvoju zdravega malčka. V tej fazi se otrok uči kako se potegniti zase. Poskuša priti do svojega, a za to ne pozna besed. Razume prepovedi in omejitve, a ne razume zakaj so potrebne. Tako občuti frustracije, katerim ni kos.

Prejšni teden je bil hudičev kar se tega tiče. Proti koncu sem bila že čisto obupana. Začela sem se spraševati kaj delam narobe. Sem slaba mama? Mu preveč odrekam? Nisem več vedela kako naj se zadeve lotim. Tudi sama sem izgubila nadzor in dvignila glas. Nato pa mi je postalo žal. Saj ni sam kriv. Mora se pač naučiti. Mamam je težko gledati nemočnega otroka. Težko je gledati kako joka. Težko je občutiti rokico na obrazu. Tudi same se počutimo nemočne. A po nekaj informacijah sem se sprostila. Začela sem uporabljati taktiko, s katero otroka zamotiš in preusmeriš njegovo pozornost na nekaj drugega. Pred tem vdihnem in izdihnem, da lahko obdržim miren ton. Vedno večkrat mu tudi rečem naprimer: razumem, da bi rad poskusil kaj se zgodi, če pritisneš na ta gumb. Ampak žal ne smeš. Oprosti. Dajva raje narisat sonce, pogledat tole knjigico, poiskat žogico, pobožat psa,… Poskušam mu torej povedati, da razumem njegovo frustracijo in mu pomagam, da se z njo lažje sooči. Po enem tednu uporabe takega pristopa, se je Marsova ihta zmanjšala, oziroma je postala bolj obvladljiva.

Otrok vsak dan doživi nekaj novega. Njemu je svet še ne poznan. Rad bi preizkusil vse in se naučil vsega. Kot starš mu seveda pustim raziskovanje in učenje. Če ga le-to seveda ne ogroža. Ko pa gre za otrokovo varnost, je ta na prvem mestu. Ob njegovi želji po spoznavanju novega in radovednem karakterju malčka je največ kar lahko naredim to, da mu vsak dan omogočim igranje v naravi ali kakšne druge aktivnosti s katerimi se uči in raziskuje. Tako je tudi omejitve začel sprejemati veliko bolje.

Kako pa vi pristopate v takšnih situacijah? Kaj radi počnete s svojim otrokom?

Z Ljubeznijo;

(Ni)Si