Še čakajmo…

Včeraj (bil je petek) sem dobila rezultate brisa za koronavirus. Rezultat je bil negativen, super fino. To pomeni, da nismo okuženi, da protokol v hiši deluje.

Ga je pa zdaj še bolj težko dosledno upoštevati kot prej, ker je trenutni svetovni sovražnik tako tih in neviden. Preden pa nadaljujem s tem, bi rada napisala kakšen protokol imamo pri nas doma , da se zaščitimo pred prenosom okužbe v naš dom.

Najprej si pri spodnjih vhodnih vratih vsi razkužimo roke. Na stopnišču v pritličju si sezujemo čevlje in si obubjemo copate. Potem se v srednjem nadstropju (kakor ga kličem) slečemo vsa oblačila, ki smo jih imeli oblečene zunaj. Oblačila zložimo v gajbice in jih pustimo tam, da jih oblečemo pri naslednjem odhodu od doma. Razkužimo roke. Preoblečemo se v domača oblačila in si gremo takoj umiti roke, pri čemer pazimo, da se ničesar ne dotikamo.

Tega protokola se držimo od srede, dne ko so zaprli prvo šolo in se je izkazal za efektivnega, glede na to, da nismo okuženi. Pomaga pa tudi to, da se na široko izogibamo ljudi.

Tukaj pa vidim, da se pri mnogih še kar zatika.

Mislim, da je problem v tem, da ne vidimo okužb. Kljub temu, da imajo pri naših sosedih, italijanih, izredne razmere, pri nas ne vidimo virusa. Ne vidimo ga kot potencialno grožnjo in se ne zavedamo kaj lahko prinese. Ja, sebe štejem zraven, ker odkar sem dobila rezultat testiranja, še težje verjamem. Kljub temu, da redno spremljam vsa javna poročila na to temo.

Težko se je boriti proti nečemu, ki ni videno. Ljudje smo pač fizično naravnani in vse kar za nas ni otipljivo, skoraj da ne obstaja. Situacija je predvsem drugačna od navadne vojne, ker v vojni bi gotovo vsi razumeli, da ni heca. Tukaj pač ne.

Težko si je predstavljati kaj pride z naslednjim tednom, ker trenutno obstaja neko zatišje. Tak mir je. Kdo bi si lahko le mislil, da že drugi teden pride nov val? Kdo si lahko predstavlja, da se bo številka okuženih tako drastično dvignila, da bo cel sistem zatreslo? Si ne moremo. Mi je jasno. Ne moremo si predstavljati, da se bo tudi pri nas zgodil kader iz Italije. Pa moramo vseeno imeti to sliko v glavah. Zapleti so možni.

Pripravite se. Uredite si dom tako, da boste v njem varni. Tako, da boste lahko imeli nek protokol, ki se ga kolektivno držite vsi, ki v njem bivate. Razkužujte prostor, preoblečite se in pazite na varnostno razdaljo. Upoštevajte ukrepe, da nam uspe.

Ne vemo kaj prihaja, a bolje je boti pripravljen.

Do naslednjič; Z Ljubeznijo,

(Ni)Si

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *