Strukturiran dan v karanteni

Končno imamo čas za vse živo, kar smo si kdaj želeli početi doma pa sem po slabem tednu karantene sem že naletela na težave. Organizacija.

Prve par dni je dogajanje pri nas vodil moj mož. Bilo je super in vse je teklo kot je treba. A potem je (naivno) mislil, da zdaj, ko že dva dni vodi ritem dneva, bom pa že vedela kako sledijo dogodki. HAAAA, je mislil…

V dobrem dnevu se je organizirano bivanje v karanteni spremenilo v kaotično zabijanje časa. Naenkrat ni bilo več časa za nič, ker je bilo vse pomešano in se je urnik podrl, kar je totalno neprimerno za trenutno situacijo. Nihče ne potrebuje še dodatnega kaosa.

Dejstvo je, da karantena niso dopust ali počitnice. Treba je dani čas izkoristiti pametno, sploh če imaš doma še triletnika. Predvsem zato, ker če si vzameš to kot dopust ti lahko kaj hitro postane dolgčas in dolgčas nikoli ni prinesel nič dobrega. Poglejmo samo na vse te ljudi, ki iz dolgčasa posedajo v velikih skupinah nekje v naravi, igrišču, ob jezeru,…

Naloga naše družine je ta, da krizo prebrodimo pametno, organizirano in ustvarjalno.  Ker pa sama nimam občutka za organizacijo, sem morala moža spomniti, da to ni moja naloga. Zgodilo se je namreč, da sva se začela prčkati. Morala je padla in kaos je prinesel svoje. Nasičena energija je rasla in postajalo je že res neprijetno. Nekaj časa sem razmišljala zakaj se je začelo tako obračati. Zakaj je moj mož postal tečen, zakaj sem se jaz začela branit. Zakaj se je  odstranil in utihnil, zakaj je to vzdušje? Po celem dnevu pčkanja pa je le povedal. To, da odkar jaz vodim dan, je vse kaotično in da v teh časih potrebujemo organizacijo.

Še dobro, da je povedal, ker sva tako lahko pripravila načrt. Lahko sva razbila nasičenost in razumela dogajanje. Jaz sem lahko uvidela o čem mi govori, ker je res, da pod mojo organizacijo dan ni tekel tako gladko kot po njegovo. Je pa tudi res, da sploh nisem vedela, da sem jaz na vrsti za vodenje. Ker meni pač ni jasno kako naj to delam. Bilo je nekako tako, kot da bi bil okregan da nisi naredil domače naloge, a ob enem nisi sploh vedel da jo imaš. Zasanjana kot sem, sem vesela, da je moj mož bolj prizemljen. Ker v teh dneh vsi potrebujemo dobro strukturo.

Pomembno je, da v vsakem delu dneva približno vemo kaj sledi. Da se ne vlečemo potem kot polži čez celotno stanje, za katerega v resnici ne vemo koliko časa bo trajal.

Naš dan poteka približno po tem vrstnem redu.

  • Jutro, kava in čik, zajtrk; Potrebujem čas zase zjutraj, da spijem kavo in grem v miru na wc. Po navadi takrat Mars je zajtrk, ki mu ga pripravi oči, ki se zbudi pred nami in že spije kavo (to je pomembno haha)
  • priprave za na sprehod (ja, to obsega priprave, če se želiš držati novega hišnega protokola in imaš majhnega otroka)
  • sprehod in zunanja aktivnost; vsak dan gremo ven, da peljemo psa na sprehod, lulat in kakat. Seveda pa tudi zato, da smo aktivni. Ker v majhnem stanovanju je težko izživeti vso energijo, ki jo kot mlada družina premoremo. Za sprehod vedno izberemo mesto, kjer je po predvidevanjih najmanj možnosti srečanja z ljudmi. Prve dni, ko še ni bilo jasno prepovedano javno življenje, smo hodili na Sv. Trojico. Zdaj pa se tja odpravlja na sprehod že kar nekaj ljudi in se ji zato raje izogibamo.
  • Trenutek miru in tišine; čas za sinov počitek v postelji med tem ko se midva se sprostiva in začneva pripravljati kosilo, pospravljati, urejati,…
  • kosilo in aktivnost v stanovanju; na primer joga, če je ne naredimo že pred spanjem. V tem času spodbujava otroka, da se sam zaigra. To poskušava dokler nima res že preveč energije
  • igra zunaj; to pomeni zunaj stanovanja. Ali na dvorišču, podstrešju ali v pisarni. V tem času z očijem ustvarjata (naredila sta že amfibijsko vozilo in hiško) Fino je, ker imamo dvorišče. Fino je, da sem ga zagradila z ograjo, ker imamo tako dokaj varen prostor.
  • večerja, tuš, risanke, knjige, spanje; ne glede na vrstni red bi rekla temu priprave za v posteljo
  • prosti čas

Po izkušnji v tem tednu se mi zdi izredno pomembno, da si vsak zastavi nek urnik. Zdaj so dnevi odvisni predvsem od tega kako si jih sami zastavimo. To je idealna priložnost, da si naredite vsak dan posebej kar se da dober. Zvečer pa, ko pride čas za sprostitev, si ga le vzemite še za stike z ljudmi. Takrat je čas, da povprašate bližnje kako se počutijo, da pokličete starše, prijatelje, babice. Takrat je čas za vaju s partnerjem. Da si izmenjata občutke dneva, pogledata kakšno serijo ali celo novice.

Ostanimo povezani, imejmo se radi, širimo pozitivno energijo še naprej. Mamo to.

Z Ljubeznijo;

(Ni)Si

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *