Tradicija ali dobrodelnost

Noč na Vrhniki. Edini veliki koncertni večer v mojem kraju, na katerem se zbere več tisoč glava množica. Večer, ko je Vrhnika polna ljudi, robovi cestišča pa polno zasedeni s parkiranimi avtomobili.

Za nas domačine pa kaos. Prej mirna Tržaška je zdaj polna sprehajalcev, glasbeni spektakel je vse prej kot to in po vseh kotičkih se zbirajo mladi s pijačo.

No, saj nimam nič proti. Tudi sama sem redno prisostvovala na tem dogodku. A starejša kot sem postajala, manj me je mikalo. Še vedno pa ostaja en del te noči, ki bi ga rada videla vsakič. Ta del noči je ognjemet. Ker je na Vrhniki stacioniran Hamex, je ta ognjemet prav res poseben in je postal že prava tradicija. Obstajajo pa ljudje, ki tega ne vidijo.

Tako sta se mama in hči pogovarjale. Namreč letos se je med programom Noč na Vrhniki odvijal tudi 1. dobrodelni frizerski maraton. Zbrali so okoli 2.500eur za otroke iz socialno ogroženih družin. Ideja je nadvse odlična. Zbrali so se mojsterski frizerji in za prostovoljne prispevke 12 ur urejali pričeske. Pogovor med mamo in hčerko pa je potekal v smeri, da če so oni lahko zbrali toliko denarja, potem bi gotovo tudi tisti, ki so plačali ognjemet lahko. Torej namesto, da bi dali denar za ognjemet bi ga dali v iste namene kot frizerji.

Kaj pa vem. Ta ognjemet je tradicija. Upam, da tako tudi ostane. Upam pa tudi, da tudi frizerski maraton postane tradicija.

Danes se je Vrhnika izpraznila. Vsi “tujci” so se vrnili domov, domačini so se prekrokani poskrili, mi pa smo se že pred osmo odpravili v Star maln in preživeli čudovit dan. Ostanki včerajšne noči so seveda še vedno na svojem mestu, a kaj kmalu se bo vse uredilo. Medtem sin že spi, jaz pa se lahko pripravim za najin zmenek.

Z Ljubeznijo;

(Ni)Si