Učenje psa

Nekajkrat sem že dobila vprašanje kje ali kako šolam psa, zato bom danes napisala objavo o tem. Psa šolam sama. Ne hodi v pasjo šolo, nima drugega trenerja, šola se povsod kamor gremo. Vedno.

V tej objavi bom napisala kako sem ga naučila lulanja, odpoklica in dveh preprostih ukazov.

Začela bom kar z lulanjem, ker je to v bistvu prva stvar, ki ga moraš naučiti, če biva v stanovanju. Naučila sem ga tako, da sem mu vsakič, ko se je polulal v stanovanju odločno rekla ne in mu smrček potisnila v lužo. To sem ponavljala vsak dan večkrat, ker majhni psi še niso sposobni zadrževati dlje časa, jaz pa še nisem prepoznavala znakov kdaj ga lulat. Lulati je nehal popolnoma po slabih dveh tednih. Vajo sem morala ponoviti, ko smo se po treh mesecih preselili v novo stanovanje. Prostora še ni poznal, zato sem morala začeti znova, a tokrat je potreboval le par dni. Enak postopek je s kakanjem, le da mu je to vzelo malo dlje časa.

Odpoklic smo trenirali z nagrajevanjem. Psa smo že od nekdaj spuščali kolikor se je le dalo in mislim, da smo bili v prednosti, ker smo živeli v hiši z ogromnim vrtom. Tam je bil lahko mirno spuščen, a je imel mejo, do kje je lahko šel. Ko sem ga poklicala in je prišel, je dobil priboljšek. Enako na sprehodih. Z družino smo tisto poletje dosti hodili v Star Maln. Pes je bil takrat še tako mlad, da se je pol poti vozil pod vozičkom v prostoru za shranjevanje stvari. Ko pa je hodil, smo ga večkrat poklicali, samo zato, da se je navadil. Pri odpoklicu je važna lastnikova volja. Pes takoj zazna kdaj misliš resno, kdaj pa samo preizkušaš. Potreboval je kakšne pol leta, da je osvojil odpoklic na ime ali žvižg brez nagrajevanja.

Še zadnja stvar pa je sedi in lezi. Pri tem mi je pomagala sestra K., ki ima izreden čut za vse živali. Ona mi je povedala kako ga naučiti teh dveh preprostih ukazov. Delale sva s priboljški in sicer za sedi priboljšek držiš v višini svojega pasu in ukažeš sedi. Na začetku sem mu morala rit pritisniti ob tla in reči sedi, da je dojel za kaj se gre. Ko se je usedel je dobil priboljšek. Za lezi pa sva začela iz položaja sedi in od tam sem priboljšek nesla k tlom in dala ukaz, on pa mu je sledil.

Pri vzgoji psa je nagrajevanje ključnega pomena, a tudi kaznovan je bil kdaj. Včasih je dobil kakšno vzgojno čez rit, na primer, če je kradel Marsu hrano iz rok. Včasih je moral za kazen za nekaj časa mirno in skesano ležati na balkonu. Včasih posluša moje dretje, a na koncu dneva vedno dobi priboljšek, ker je vseeno zelo priden pes.

Za učenje psa potrebujete močno voljo, kup priboljškov, kakšen kvaliteten video posnetek ali nasvet drugih lastnikov psa. Vse to lahko najdete na sprehodu, za priboljške pa bo poskrbel Doget.

Pa veselo učenje.

Z Ljubeznijo
(Ni)Si