Vizualizacije za empate

Biti empat ima mnogo pozitivnih lastnosti. To, da človeka zares začutiš in se zlahka postaviš v njegovo vlogo je le ena izmed njih. Problem empatov pa nastane takrat, ko čustva postanejo preveč obremenjujoča.. Ko se slaba volja vleče in vleče, pa neveš od kje in kod prihaja. Veliko empatov trpi zaradi depresije ali anksioznih motenj (glej tudi: Kako se lotiti depresije). Te bolezni se sicer da zdraviti z zdravili, ampak je zdravljenje občasno treba ponoviti. Veliko primerov namreč obstaja, ko je posameznik popolnoma ozdravel, potem pa se mu je na neki točki vse spet zgrnilo čez oči.

Zakaj?
Večinoma zato, ker bolezen izhaja od znotraj, kamor pa ne znamo vedno videti-. Obstajajo trditve, ki pravijo, da izvor depresije ni jasno zapisan. Ponavadi so to dejavniki iz okolja, ki pač tako vplivajo na posameznika. Predvsem na občutljive posameznike.

Te občutljivi posamezniki so pogosto empati, pa tega sploh ne vedo. Ne vedo, da ni vedno tako, da čutiš samo svojo bolečino. Ni vedno tako, da namerno občutiš bolečino nekoga drugega. Včasih, ko tega daru ne znaš popolnoma kontrolirati, čustva drugih preprosto pronicajo vate, ne da bi se tega sploh dobro zavedal. Torej, počutiš se slabo, pa ne veš točno zakaj, oziroma ne najdeš razloga v sebi.

Za take ljudi imam tukaj naslednja trika. Gre za vizualizacijo likov in teles, ki služijo kot ščit.

  1. zapreš oči in se potrudiš, da čim bolj mirno dihaš. Svojo pozornost usmeriš na tretje oko (oziroma na prostor med obrvmi, za tiste ki ne verjamete v obstoj očesa) in si poskušaš čim bolj natančno predstavljati da te obdaja soj bele svetlobe, ki je ljubezen. Obdaja te v obliki krožnice. Njen efekt je, da ščiti tvojo energijo pred energijo nekoga drugega. Do tebe ne morejo priti negativni občutki, samo ljubezen.
  2. spet se umiriš z zaprtimi očmi in si tokrat predstavljaš da te obdaja piramida vijolične svetlobe. Njen vrh je nad tvojo glavo, dno pod nogami in se zliva v zemljo. Ta piramida ne pozna negativnih čustev, zato tako tvoje kot tiste iz okolja, tako resnične kot “izmišljene” transformira v pozitivne. Obda te občutek miru in zaupanja vase.

Vredno je te dve vaji prakticirati čimvečkrat. Meni osebno je bolj pri srcu druga. Tista s piramido. Name ima tudi večji učinek.

p.s.: Pomoč k boljši vizualizaciji je meditacija. Omogoča boljšo koncentracijo in lepšo sliko. Če ne meditiraš, rad pa bi izboljšal vizualizacijo, je dober začetek že samo dihanje.

Z Ljubeznijo;
(Ni)Si

3 Comments