Vreme

Zadnjič sem dobila vprašanje kaj zame pomeni dež in ker je ravno čas deževnih dni, bi malce pisala o tem.

Zame dež pomeni sprostitev napetosti in čas za pavzo. Jaz sem oseba, na katero vreme zelo močno vpliva. Moje počutje niha skupaj s temperaturo, jaz sijem skupaj s sončnimi žarki in sem megla, ko je zunaj megleno. Zdi se mi, da sem tesno povezana z okoljem, ki me obdaja. V vsakem primeru, ne samo z vremensko sliko.

Dolga leta sem dež izkoriščala za poglabljanje v svojo lastno slabo voljo. Bil je izraz mene in bila sem vesela, na nek čuden depresiven način, da zunaj dežuje. Seveda se nisem smejala in skakala od sreče, samo zadovoljna sem bila. Danes pa je vse malo drugače. Dež mi pomaga, da se očistim napetosti. Dež mi pomaga, da se sprostim. Obstaja veliko načinov kako to naredim, a danes bi jih rada delila pet.

5 stvari, ki jih lahko počneš ob deževnem vremenu

Za začetek bom napisala najbolj očitno stvar, ki jo lahko naredimo.

  1. Pojdimo na sprehod. Vem, sliši se butasto in zavedam se, da le redko kdaj dejansko želimo ven v takem vremenu. A dejstvo je, da je zrak čisto drugačen, ko zunaj dežuje. Imamo možnost popolne dežne opreme praktično v vsaki malo večji trgovini za približno dvajset evrov. Obuj si dežne škornje, obleči palerino ali vzemi dežnik in pojdi na sprehod. Poslušaj dežne kaplje, opazuj okolico. Se narava čisti? Slišiš ptice? Opazuj okolico in bodi del nje.Ker pa, kot sem že omenila, večinoma nismo pripravljeni na izhode v takem vremenu, so tukaj tudi stvari, ki jih lahko delamo med štirimi stenami, da bomo kar se da najbolje izkoristili dež.
  2. Branje. Predstavljam si, da dandanes veliko premalo beremo knjige. Povdarjam, knjige, ker gotovo vsak dan preberemo vsaj tri odstavke na naših telefonih. Deževno vreme je idealno za to, da odložimo naše slavne telefone, socialna omrežja, forume, igrice,… in se posvetimo pravi pravcati papirnati knjigi s platnicami in vonjem. Ni važno kaj beremo, ni važno koliko. Skuhaj si topel čaj ali kakav, usedi se nekam, kjer ti je prijetno in začni. Dežne kaplje ti bojo pomagale, da odjadraš v svet domišljije.
  3. Riši, ustvarjaj ob poslušanju glasbe. Ker to vreme zunaj upočasni vse, je to čas da upočasnimo tudi samega sebe. Čas, da se umirimo in ustvarimo nekaj. Jaz rada rišem. To me sprošča. Ob pogledu skozi okno ob takem vremenu pa še posebej. Takrat se počutim, kot da je čas samo zame in lahko z njim počnem nekaj, kar mi bo dalo ustvarjalne energije. Za to ni potrebno, da znaš risati. Lahko se samo igraš z različnimi barvami. Lahko po svoje izraziš počutje s čečkanjem, lahko rišeš možicle iz črt. Vsak zna risati, še moj dveletni sin. Prepusti se. Poslušaj glasbo in ji sledi z roko.
  4. Igraj se namizne igre ali pa si vzemi čas za tarot. V toplem domu in z nekom, ki ti je blizu a brez nepotrebne tehnologije. Gotovo imaš doma kakšno namizno igro. Človek ne jezi se ali štiri v vrsto. Če nimaš doma res nobene pa jo lahko ustvariš sam in tako združiš prijetno s koristnim. Konec koncev, križci in krožci so preprosti, mar ne?
  5. Vzemi si čas za odmor. Počitek. Lahko gledaš film, lahko gledaš serijo. Lahko preprosto sediš in ne delaš ničesar. Lahko meditiraš. Lahko spiš. A kar narediš je to, da pripraviš sebe do počitka. Svoje telo, um in duha spustiš na pavzo in se počasi regeneriraš.

To vreme niti ni tako slabo. Meni osebno je prav prijetno, sploh če imam možnost, da sem doma. Takrat rada poslušam dežne kaplje in se posvetim svojemu notranjemu počutju. Dež me nekako prisili, da se poglobim vase in razmišljam o stvareh, za katere si ne vzamem časa ko je zunaj sonce. Name deluje zdravilno, ker pretrga tisto napetost, ki se nabira v zraku. Tisti pritisk, ki mi daje glavobole. Tisto nasičenost, ki jo čutim celo v svoji duši. Ni vse tako črno in belo, ne?

Dejstvo je, da smo sami odgovorni za svoje počutje in prav nobena situacijo ni le to, kar sprva vidimo. Dokler imamo svojo voljo lahko dosežemo karkoli in si naredimo lepe trenutke v kakršni koli situaciji. Raje imam sicer sonce, a mi tudi tole nič ne škodi.

Kaj pa ti najraje počneš v slabem vremenu?

Z Ljubeznijo;

(Ni)Si

 

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *